Přeskočit na obsah

Došlé kandidátky k volbám na sjezdu Českého radioklubu dne 16.října 2004

Stanislav Hladký, OK1AGE:

Moje radioamatérské představení a životopis najdete na webových stránkách ČRK proto je nebudu znovu opakovat. Jsou v rubrice Váš Český radioklub, stránka Český radioklub a jeho lidé. Jen jsem o čtyři roky starší.

Původně jsem již nechtěl kandidovat ani do rady ani do revizní komise.

Ovšem poslední měsíce a kampaň, která probíhá hlavně na konferenci ČRK, mě donutila ke změně rozhodnutí. Budu tedy kandidovat, pro změnu do revizní komise. Po tři volební období jsem byl hospodářem ČRK, snažil se o vyrovnaný rozpočet, solidní a konzervativní nakládání s prostředky ČRK a kontrolu nad finančními toky a ostatním hospodařením. S podporou rady ČRK i VV výboru se tento trend podařilo po celou dobu mého působení udržet. Hlavním důvodem této, řekněme politiky, bylo, aby za každých, byť krajně nepříznivých okolností, měla organizace dostatek prostředků na dlouhodobé přežití bez razantního zvyšování členských příspěvků nebo drastického omezování rozpočtu. Z pozice člena revizní komise a v mezích jeho kompetencí, bych chtěl kontrolovat hospodaření a eventuelně včas varovat členstvo. Je to samozřejmě černý a věřím, že nepravděpodobný scénář, ale byl jsem příliš dlouho hospodářem, než abych tuto eventualitu zcela odmítl. Jsem pro poctivou práci bez zbytečné publicity, nemám rád víření bubnů, hlas polnice a dělostřeleckou přípravu. Před asi 12 lety jsem sám za sebe kandidoval do rady ČRK, s nikým jsem se přímo neznal, ta práce mě zajímala, nabídl jsem své služby a byl zvolen. A tak je to i dnes. Nabízím své služby, ochotu pracovat a přispívat k dobrému chodu naší organizace.

Mgr. Karel Odehnal, OK2ZI:

Narodil jsem se v roce 1970. V roce 1993 jsem absolovoval MU Brno v oboru fyzika - informatika. Po škole jsem nastoupil do zaměstnání v JE Dukovany, kde pracuji dodnes jako specialista bezpečnostních systémů. Koncesi jsem získal v roce 1993 a začal se věnovat provozu pod značkou OK2XTE. Věnoval jsem se zejména provozu na VKV (v roce 1997 2. místo v MČR VKV v kategorii single). V roce 1996 jsem složil zkoušky na třídu B a začal se věnovat taktéž závodnímu a DX provozu na KV. V roce 1998 jsem získal třídu A a značku OK2ZI. Založil jsem VKV kontestovou stanici OL5Z (1. místo v MČR VKV 2000) a později pak OK5Z (3. místo v MČR VKV 2003), organizoval jsem a zúčastnil jsem se VKV expedice OZ/OK5DX/p. Za 11 let radioamatérské činnosti jsem navázal více než 60.000 spojení a mám potvrzeno 309 zemí DXCC. V Radě ČRK pracuji od roku 1996 ve funkci VKV manažera. Nadále bych se chtěl věnovat práci ve VKV oblasti. Mým cílem je zapojit do činnosti VKV skupiny při Radě ČRK větší množství příznivců VKV provozu, zejména pak z řad členů OK VHF klubu. Rád bych i nadále zlepšoval proces vyhodnocování závodů na VKV, podporuji zachování zkoušky z CW pro přístup na KV, ale zároveň se budu snažit prosadit rozšíření třídy D (nebo zřízení dalších tříd bez nutnosti znalosti CW, ale bez přístupu na KV) pro špičkové VKV operátory, tak aby mohli legálně používat stejný výkonový limit jako operátoři třídy A na KV.

Svetozar Majce, OK1VEY:

S radioamatérstvím jsem začínal jako středoškolák v odbočce ČAV OK1ODC v Děčíně v roce 1950. Nejdříve jako RP, později jako RO. Po základní vojenské službě žiji v Holicích, kde jsem si v roce 1962 udělal zkoušky PO v OK1KHL. O dva roky později jsem získal koncesi OK1VEY. V roce 1990 jsem byl u zrodu dnes už tradičního holického setkání radioamatérů. Jako ředitel těchto akcí jsem vedl tým organizátorů až do letošního jubilejního 15. ročníku. V dalších letech chci být poradcem omlazeného týmu, který chce v tradici setkání pokračovat. V 90. letech jsem byl spoluzakladatelem Rady SysOpů PACKET RADIO a v síti PACKET RADIO jsem SysOpem NODu a BBSky v Holicích, které radioklub OK1KHL provozuje především z vlastních prostředků. Jsem organizátorem Radioamatérské školy, která každoročně připraví ke zkouškám více jak 60 nových radioamatérů. V současné době jsem místopředsedou radioklubu OK1KHL a v radě ČRK chci nadále pracovat především jako propagátor ČRK na domácích i mezinárodních radioamatérských setkáních i v oblasti PACKET RADIO.

Martin Huml, OK1FUA/OL5Y:

Je mi 35 let, jsem ženatý a mám dvě děti - devítiletého syna a třináctiletou dceru. Studoval jsem FEL ČVUT, obory Radioelektronika a Elektronické počítače - studium jsem po 4 letech ukončil, možnost soukromého podnikání byla silnější… V současné době se živím jako konzultant v oblasti managementu, ekonomiky a aplikace informačních technologií.

S amatérským vysíláním jsem začínal ve svých 12 letech v RK OK1OAZ. Má první značka byla OL1BLN, nyní OK1FUA, v závodech OL5Y. Mým oborem zájmu je závodění (v posledních letech výhradně na KV) a technika.

V roce 1999 jsem byl kooptován do Rady ČRK (jak k tomu došlo se dočtete na http://www.toga.cz/ok1fua.htm) a na sjezdu v roce 2000 řádně zvolen. Od roku 2000 jsem výkonným redaktorem časopisu Radioamatér. Mou hlavní činností pro ČRK jsou rutinní práce KV manažera, vše co se týká OK-OM DX Contestu a vyhodnocování Mistrovství ČR na KV. Kromě toho jsem členem ekonomické pracovní skupiny.

V Radě ČRK se snažím přispívat k tomu, aby ČRK byl moderní zájmovou organizací s otevřenou strukturou. Konkrétně k jednotlivým oblastem a žhavým tématům poslední doby:

  • ČRK musí být (a podle mého názoru je) zcela otevřený všem zájemcům o amatérské vysílání, jeho ekonomika zcela průhledná a organizační struktura demokratická.
  • ČRK by měl maximálně podporovat začínající radioamatéry, ukazovat jim "správnou cestu" a být jim podporou. Měl by usilovat o to, aby o "amatérském vysílání" jako hodnotném a neuvěřitelně mnohostranném hobby vědělo co nejvíce lidí. Aby, obrazně řečeno, každý pedagog věděl, kam odkázat děti projevující zájem o něco skutečně mimořádného.
  • Radioamatéři v OK by měli mít stejné podmínky, jako ti nejvyspělejší ve světě. Na KV např. rozšířené pásmo 40 m, maximální povolený výkon alespoň 1500 W pro nejvyšší třídu a podobně.
  • ČRK by měl v rámci svých možností zajišťovat základní infrastrukturu pro všechny radioamatéry - například síť PR a VKV převáděčů. Dále by měl poskytovat další služby (pro nečleny placené): např. QSL služba, odborný časopis, odborná literatura, radioamatérská škola a podobně.
  • ČRK by měl oceňovat ty radioamatéry, kteří jsou vzorem pro ostatní, kteří dělají něco pro druhé a kteří svým chováním a výkony dělají čest značce OK.
  • Sekretariát a vedení ČRK by mělo svou činnost dělat co nejefektivněji, s maximálním využitím informačních technologií a se zaměřením "na zákazníka" - v tomto případě na člena ČRK resp. na jakéhokoli radioamatéra.
  • Vedení ČRK by mělo všemi svými prostředky prosazovat slušné a čestné jednání mezi lidmi a bojovat proti zlobě, pomluvám a nenávisti.
Díky práci v Radě ČRK jsem získal řadu zkušeností. Ty, ve spojení se znalostmi a zkušenostmi pracovními, mi vytvářejí zázemí, díky kterému mohu být pro Radu ČRK i nadále užitečný.

Ing. Milan Mazanec, OK1UDN:

Narozen r.1938, nyní penzista, celý život pracoval u ČSD, později ČD. Mezi radioamatéry - či zpočátku jen mezi zájemci o radioamatérství - je činný od r. 1960, v roce 1963 stál u vzniku radioklubu OK1KZD, jehož je dodnes členem. Od založení ČRK je předsedou jeho revizní komise. V této funkci využívá svých znalostí ekonomických agend, zejména účetních, kterých nabyl nejen na škole ekonomického zaměření, ale zejména během zaměstnání.

Upozorňuje na skutečnost, že největší starostí rady nejsou ani tolik odborné otázky radioamatérské, jako právě otázky ekonomické. Má zato, že je potřebné zachovat v dostatečné míře kontinuitu zejména ve všech ekonomických otázkách.

Jiří Škácha, OK1DMU:

Rozhodl jsem se nabídnout svou kandidaturu do rady ČRK. Zdůrazňuji, že necítím potřebu vést nějaký volební boj, oslňovat revolučními názory, vršit hezké, ale pravděpodobně nereálné vize, vyjadřovat se automaticky k jakékoli problematice a vůbec skrytě nebo otevřeněji prosazovat osobní ambice funkcionářské, mocenské nebo reprezentační přesvědčováním členů, že jsem ta jediná správná volba. Na to na všechno by mi bylo mého osobního času líto a přineslo by mi to pramalé uspokojení. Myslím si ale, že bych mohl být užitečný, protože - ať jsou některé předsjezdové kampaně jakékoli - nakonec půjde převážně o práci, úsilí, čas a nervy těch, kteří budou ochotni závazek práce v orgánech ČRK převzít a kteří dostanou důvěru delegátů sjezdu, vyjádřenou dostatečným počtem jejich hlasů.

Radioamatérská organizace odpovídající měřítkům České republiky a celkovému společenskému i ekonomickému klimatu nemůže mít snadnou pozici a je nejvýš žádoucí se snažit její situaci zlepšovat, hledat a prezentovat všechny pozitivní aspekty toho, že takové sdružení spojující kvalifikované lidi s nadprůměrným rozhledem může existovat a svou existencí na druhou stranu posilovat odbornou i lidskou prestiž členů v měřítku domácím, ale - vzhledem ke specifickým rysům našeho hobby - i v měřítku nadnárodním, ba i celosvětovém. Jako nesmírně důležité mi připadá kultivování mezilidských vztahů, erodovaných nejen v uplynulých desetiletích, ale také v posledních letech, a snaha po jejich zlepšení a fair play. Zdá se, že lidem připadají zásady hamspiritu jako nepotřebné a až nepatřičně naivní a že jako takové je dnes normální je ignorovat nebo se dokonce otevřeně chovat v rozporu s nimi. Až příliš často lze bohužel vnímat i hulvátskou komunikaci, schválnosti a jiné ústrky, způsobované jiným v běžném životě.

S tím podle mne souvisí i ochota věnovat se méně zkušeným, typicky zejména - zkratkovitě řečeno - mládeži. Zjednodušením by bylo redukovat to pouze na často zmiňované kroužky mládeže - jedná se možná spíše o prosazování atmosféry ochoty, spolupráce, pomoci v otázkách a problémech odborných, ale nakonec třeba i trochu v osobních. Každý z nás má asi z minulosti vzpomínku na nějakého báječného člověka, amatéra staršího nebo zkušenějšího, který mu se samozřejmou ochotou, vlídností a pochopením pomáhal; při upřímné inventuře určitě zjistíme, že každý z nás toho díky takovým lidem dost získal. Na dospělejších je dnes zase to, aby tento vklad postoupili i ostatním, ne aby z něho profitovali pouze sami mistrovskými, ale technologicky pečlivě utajovanými výkony a výsledky. Jednou z cest je určitě i rozšiřování odborných znalostí i připomínání dalších aspektů našich aktivit dnes stále ještě asi nejrozšířenějšími kanály, tj. nějakými tištěnými materiály, ale i jinými formami (internet, setkání apod.). Z toho plyne i samozřejmý důsledek, že ČRK by neměl být sdružením elitářským, redukujícím se jen na "opravdové radioamatéření", ale naopak by měl vést své členy k tomu, aby se představě vyjádřené takovými slovy přiblížili, a to i tehdy, nemají-li pro pěstování naší záliby zcela dokonalé a luxusní možnosti.

Takto vnímám priority, které bych rád prosazoval nejen jako jednotlivec, ale případně i jako člen Rady.

Nakonec jen krátce k mé kariéře: Amatérským radiem jsem se začal zabývat v r. 1954, brzo jsem získal "kvalifikaci" RO a PO. Jsem absolvent Fakulty jaderné a fyzikálně inženýrské ČVUT, po různých přestávkách vynucených jinými životními prioritami jsem se k radiu aktivně vrátil a od osmdesátých let mám značku OK1DMU, stále třídu B - nějak jsem zatím necítil potřebu nechat se prověřit ze schopností odpovídajících áčku. Spolupracuji s redakcí časopisu Radioamatér a myslím, že se mi zatím daří najít čas na to, abych mohl plnit své závazky.

Miloslav (Milan) Folprecht, OK1VHF

Narodil jsem se 25.prosince 1942 v Libáni u Jičína. Jsem absolventem Průmyslové školy sdělovací techniky v Ječné ulici v Praze. Od roku 1969 jsem žil 25 let v Německé spolkové republice, kde jsem také dokončil vysokoškolské vzdělání. Jako vývojový inženýr jsem se zabýval vývojem televizních převaděčů i vysílačů (také pro firmu Rohde und Schwarz), později vývojem senzorů a přístrojů průmyslové automatizační techniky. V roce 1985 jsem se osamostatnil a založil vlastní firmu FCC Folprecht v Mannheimu, kterou jsem po roce 1989 přesunul do České republiky. Zde to byla nejdříve firma FCC Folprecht se 420 pracovníky, kterou koupila v roce 1998 firma Logica. Stále pracují firmy FCC connect (údržba a prodej komunikační techniky), FCC průmyslové systémy (automatizační a výpočetní technika pro průmysl) a FCC public (vydávala v letech 1998/99 časopis RADIO, neuspěla v roce 1999 se svou profesionální nabídkou na časopis ČRK, nyní vydává odborné knihy a časopisy ELEKTRO, AUTOMA a SVĚTLO). Papíry na důchod mám už delší dobu v šuplíku, ale stále se na něj nějak necítím. Bydlím většinou v Praze, druhé bydliště mám v Ústí nad Labem.

Jako radioamatér jsem začínal v roce 1955 v radioklubu OK1KCU v Ústí nad Labem. Koncesi se značkou OK1VHF jsem získal v roce 1962 a až do roku 1968 jsem byl velice aktivní na VKV, dosáhl jsem i několika prvních spojení z OK s jinými zeměmi. Mezi léty 1969 až 1994 jsem měl značku DJ0WL a byl členem DARC, nyní mám opět OK1VHF ve třídě A. Celou tu dobu se nepřetržitě dle možností věnuji provozu a technice hlavně na VKV a výše, ale ani KV mi nejsou cizí. CW jsem se naučil z donucení poznáním, že pravé DX- a MS-spojení se jinak dělat nedají, a přestože zpočátku CW-natvrdlý jsem se vypracoval až ke 200 zn./min. V žádném případě nepovažuji za méněcenné ty, kteří CW neovládají, a není to pro mě kriterium ani pro kvalitu operátora ani pro to, zda dodržuje Hamspirit. Snažím se maximálně podporovat ty, kteří do našeho radioamatérského dění přinášejí nová technická řešení a inovace.

Chtěl bych se věnovat hlavně technickým aspektům našeho hobby a také vytvoření a zesílení kontaktů s jinými radioamatérskými organizacemi a spolky, hlavně ze zemí přímo sousedícími s naší republikou. Zde myslím kromě Slovenska hlavně německy hovořící země, se kterými mám ty nejlepší kontakty.

Nemyslím si, že v ČRK bylo dodnes všechno tak černé, jak je to v předvolební kampani někde líčeno. Vím, že naprostá většina členů současného vedení jsou čestní lidé - koneckonců jsme si je i sami zvolili. Nemám svůj seznam Těch, které bych nechtěl, ale vím, s kým by se mi nejlépe spolupracovalo. A jsou to jak někteří kandidáti, uvedení na stránkách ČRK, tak i někteří ze stránek tzv. opozice. Proto budu rád, bude-li toto představení zveřejněno na obou těchto stránkách, aniž by bylo vyjádřením naprosté podpory jakýmkoliv na těchto stránkách vyjadřovaných názorů.

Ing. Jaromír Voleš, OK1VJV - kandidát na předsedu ČRK

Narodil jsem se v r. 1942 ve Zlíně. Když mi bylo 6 let přestěhovala se moje moravská rodina do Jablonce N.N., kde žiji s několika přestávkami dodnes. Vzhledem k místu narození a kompletním moravským kořenům jsem vlastně občanem Valašského království, ale zatím jsem tuto situaci nevyužil.

Od dětství mě bavila elektronika a stavba různých elektrických a elektronických zařízení a tak bylo zcela logické, že jsem po absolvování střední školy odešel studovat na Fakultu radiotechniky ČVUT do Poděbrad. I když jsem již předtím jako začátečník působil v kolektivce OK1KEP, vlastní radioamatérský život pro mě začal až v kolektivu OK 1 KUR v Poděbradech. To trvalo bohužel jen 2 roky, protože samostatná fakulta radiotechniky byla začleněna do komplexu FEL Praha. Vzhledem k reorganizaci studijních směrů jsem studia dokončil v Praze r. 1964.

Pak proběhlo několik bouřlivých let, kdy došlo v rámci tehdejších poměrů k pokusu reorganizovat tehdejší společnost, což bylo ukončeno 21. srpnem 1968. Vzhledem k mé angažovanosti v tomto období jsem se dostal na černou listinu a tím se pro mě vlastní koncese vzdálila až na konec 80 tých let, kdy přece jen totalitní systém své otěže povolil. V této době jsem se intenzivně věnoval vlastním radioamatérským konstrukcím, stavbě VKV transceiverů, fázovým závěsům a dalším zajímavým konstrukcím. Bylo to období mnoha hezkých setkání a zajímavých pokusů.

Po r. 1989 se situace změnila od základu. Zaniká nemilovaný a mnohdy oprávněně nenáviděný Svazarm a nastává éra budování nové radioamatérské organizace. Je to období úvah o budoucnosti, struktuře, technické a programové orientace radioamatérského hnutí ve svobodné společnosti. I když jsem jako mnoho dalších začal podnikat- stal jsem se spolumajitelem firmy AUTRON s.r.o. , přesto jsem se intenzivně věnoval začátkem 90 tých let budování ČRK. Spolu s dalšími, kterým nebyl osud radioamatérského hnutí lhostejný jsme se snažili získat v nové společnosti co nejlepší výchozí pozice a to i finanční. Zastupoval jsem v tomto období ČRK ve Sdružení technických sportů a činností a bylo to období úporného vyjednávání jak o podobě Sdružení, tak zejména o stanovení přepočítávacího koeficientu rozdělení majetku po bývalém Svazarmu. Je problematické dnes zdokumentovat mnohé diskuze a zejména útoky té části radioamatérské veřejnosti, která fanaticky útočila proti koncepci, kterou jsme zvolili. Ale ukázalo se, že to byl správný směr což dokumentoval postupně rostoucí počet členské základny a naopak úpadek členů v dalších organizacích amatérů, které si vybraly za svoje krédo konfrontaci a nesnášenlivost.

Jsem rád, že jsem se aktivně podílel na vytvoření moderní, otevřené, vstřícné a do důsledku demokratické organizace českých a moravských radioamatérů. Proto mě zaskočil fakt, že po 14 letech se objeví nenávistná uměle vytvořená kampaň a systémem vlamování se do otevřených dveří se rozjedou osobní útoky, osočování vytváření nepřátel, bojem proti někomu a ne za něco, tak jak je to prezentováno v mnoha materiálech platformy " Je čas na změnu". Jsem naprosto přesvědčen, že je dostatek prostoru pro jakoukoliv diskuzi v rámci stávajících struktur ČRK. Za celou dobu, kdy jsem byl členem rady jsem nezažil okamžik kdy by komukoliv bylo bráněno ve vyjádření libovolného názoru, či bráněno v jakékoliv činnosti, která byla v souladu se stanovami a principy ČRK.

Z mnoha vážných důvodů nechci dopustit, aby se z ČRK stal elitářský spolek, který rozděluje amatéry podle diskutabilních pravidel na ty správné či horší a špatné, s různými hlasovacími právy, rozhodl jsem se kandidovat na předsedu ČRK. Chci dále pokračovat ve zvyšování prestiže ČRK jako občanského sdružení, zejména ve styku se státní správou, která si zatím nezvykla spolupracovat s organizacemi tohoto typu. Každý, kdo to zkusil, ví, že je to běh na dlouhou trať, zejména v ČR.

Chtěl bych doplnit, že mám výborné rodinné zázemí, a tři syny také radioamatéry OK1UUO, OK1FWO a OK1JSV. Od letošního června jsem v důchodu, firmu jsem předal nástupci a získal jsem tím potřebný fond volného času.

Přeji nadcházejícímu sjezdu úspěšné jednání a delegátům šťastnou ruku při volbě nových orgánů.

Členem rady ČRK s několikaletou přestávkou v 90.letech jsem od roku 1990. Na začátku tohoto období jsem zastupoval ČRK v STSČ ČR a účastnil jsem se složitých vyjednávání o převzetí majetku po bývalém Svazarmu. Domnívám se, že to, jak dělení dopadlo, znamenalo a znamená úspěch pro ČRK.

Mým krédem bylo a je vybudovat otevřenou, demokratickou organizaci všech radioamatérů v ČR. Domníval jsem se, že toto se již prakticky podařilo. Proto mě zaráží, že po 14 letech budování vstřícné, otevřené organizace přichází někdo s požadavky na vytvoření elitářského seskupení pro vybrané jedince a oprašuje myšlenky těch, kteří ČRK nikdy nefandili a byli jeho otevřenými odpůrci. (Viz stanovisko "Je čas na změnu").

Chci proto dále kandidovat do rady ČRK, abych mohl, pokud budu zvolen, prosazovat ideje a záměry moderní radioamatérské organizace a zvyšovat její prestiž ve společnosti.

OK1IVZ, Vladislav Zubr

Narodil jsem se v roce 1960 a od té doby žiji v Hradci Králové. Po dokončení studia na Pedagogické fakultě v Hradci Králové v roce 1984, obor Fyzika - základy techniky, následovalo mé zaměstnání v Krajském domě pionýrů a mládeže na nově vzniklém oddělení elektroniky. V této funkci jsem pomáhal na svět prvním soutěžím dětí a mládeže v programování a soutěže mladých elektroniků v okrese Hradec Králové. Na podzim roku 1994 jsme spolu s několika zapálenými počítačovými nadšenci a elekroniky založili Radioklub OK1OHK při Domě dětí a mládeže v Hradci Králové, jehož jsem členem. Snažíme se zde vytvářet podmínky pro činnost mládeže i dospělých v oblasti radiotechniky elektroniky a amatérského vysílání. V uplynulém období práce ve funkci manažera pro práci s mládeží a začínajícími amatéry se podařilo kromě organizace tradiční soutěže dětí a mládeže v radioelektronice připravit provozní soutěž pro mládež - Mistrovství ČR Juniorů v práci na VKV. V letošním roce běží již 3.ročník soutěže a zájem stanic je stále vyšší. Pro příští ročníky chceme provádět vyhodnocování elektronicky z deníků jako ve většině závodů. Díky Leoši, OK1ULE, je opět pravidelně vyhodnocována tradiční soutěž OK Maraton. Každoročně se účastníme i realizace stánku pro mládež a začínající na setkání v Holicích. V následujícím období bych rád pomohl dalšímu rozvoji mládežnických aktivit především zajištění stavebnic pro činnost "bastlířů" a trvalé podpoře radioklubům pracujícím s dětmi a mládeží zapůjčováním vysílací techniky.

Mgr. Petr Voda, OK1IPV

Narodil jsem se v roce 1978. Po dokončení studia na gymnasiu jsem studoval pedagogickou fakultu Univerzity Hradec Králové, kde jsem absolvoval obor učitelství - fyzika - biologie. V současné době dokončuji doplňující studium učitelství informatiky tamtéž, pracuji jako středoškolský učitel na střední a Vyšší odborné škole lesnické v Trutnově. Koncesi třídy D vlastním od roku 1993 a zabývám se konstrukcemi a provozem na VKV.

Jsem sysopem nódu packet radio OK0NHO. V poslední době se intenzivně zajímám o amatérskou televizi (ATV) na 23 a 13 cm. Za studií v Hradci Králové jsem intenzivně pracoval s mládeží v RK OK1OHK, se kterým neustále udržuji živý kontakt. V radě ČRK jsem se snažil prosazovat otevřenost ČRK vůči členům (zveřejňování materiálů na packetu, bulletin...) a podporování mládeže jako jedinou možnost získání nových členů, dále bych se rád věnoval práci s mládeží, chtěl bych se zasadit, aby ČRK byl důstojným reprezentantem českých radioamatérů doma i v zahraničí. Rád bych, aby se ekonomická situace ČRK jen lepšila, proto budu podporovat jakékoli změny zvyšující efektivitu, zároveň ale chci být ostře proti plýtvání se základním kapitálem, budu se snažit, aby ČRK byl organizací otevřenou všem zájemcům o amatérský provoz bez ohledu na stupeň znalostí či třídu, a aby všem těmto zájemcům poskytoval kvalitní služby, které potřebují.

Jan Litomiský, OK1XU

Je mi 49 roků, žiji v Praze. Od roku 1974 mám koncesi, nejdříve OK1DJF, později OK1XU. Jsem členem radioklubu OK1KZD a pod jeho značkou jsem se zúčastnil mnoha KV a VKV závodů. V radioklubu jsem vedl řadu kursů pro začátečníky a vychoval několik desítek koncesionářů. Mnoho let jsem působil jako rozhodčí a organisátor sportovní telegrafie (HST) a publikoval soutěžní pravidla a tréninkové materiály. V osmdesátých letech jsem zpracoval základní kurs telegrafie doplněný rozsáhlou magnetofonovou nahrávkou cvičných textů, později podobný kurs s tréninkovými programy pro osmibitové počítače. Podstatně jsem působil i jako organisátor, třeba při organisaci dvou setkání pražských radioamatérů a při mnoha jiných sportovních podnicích telegrafie a dalších. Po roce 1989 jsem byl členem přípravných výborů ČSRK a ČRK, vícekrát členem rady ČRK, kde jsem poslední dvě volební období místopředsedou, dohlížím na správu nemovitostí a rediguji internetovou presentaci ČRK. Ať měla či má moje činnost v radioamatérských organisacích jakoukoli formu, vždy sledovala prospěch radioamatérů a radioamatérství a nikdy prospěch můj osobní.

V současnosti se jako radioamatér zabývám sbíráním DXů, příležitostně a na úrovni experimentu i čímkoli jiným radioamatérským. Mým osobním krédem je, že radioamatérství je především hobby, které máme pro radost a potěšení. Velmi si cením kolegů, kteří dosahují vynikajících výsledků ve kterémkoli radioamatérském oboru. Jejich úspěchům se má dostat publicity a vysokého morálního ocenění, avšak kastovnictví je ve spolku toho typu, jakým je ČRK, odrazující a demotivující. Lásku k čemukoli a v komkoli nelze vyvolat donucováním, tím méně ne zákony a předpisy. Telegrafii, které jsem věnoval podstatnou část svého radioamatérského života, považuji za nejbáječnější druh radioamatérského provozu, nepochybuji ale, že mezi amatéry bude dominovat ještě dlouho i bez jakéhokoli donucování, ba bez něj dokonce dost možná o to víc.

Budu-li zvolen, chci pracovat k tomu, aby některé podstatné okruhy činností ČRK, jako je péče o začátečníky, péče o kvalifikační růst pokročilejších, technická pomoc amatérům a ediční činnost, nabyly podoby konkrétně formulovaných a do rozpočtu ČRK pevně zakotvených dlouhodobých programů. Myslím, že právě taková soustavnější koncepční práce je dluhem, který zatím stávající rady ČRK vůči radioamatérské veřejnosti měly.

Má osobní radioamatérská stránka je na adrese http://web.quick.cz/ok1xu.

Silvestr Hašek, OK1AYA

narozen v Příbrami dne 18.9.1952. O radioamatérskou činnost jsem se začal zajímat již v základní škole pod vedením známého příbramského radioamatéra Jaroslava Matouška, ex OK1BD. Velkou část své činnosti jsem věnoval mládeži v oblasti honu na lišku, dnes AROB, v kolektivní stanici OK1OFA, kde jsem členem doposud. V roce 1974 jsem složil předepsané zkoušky k získání povolení a v roce 1975 obdržel volačku OK1AYA.

V Československém radioklubu jsem pracoval do jeho zániku a v Českém radioklubu pracuji od jeho vzniku v revizní komisi jako člen. Pokud budu zvolen pro další volební období, budu se snažit svou činností zlepšovat jeho činnost i kontrolní.

Ludvík Deutsch, OK1VEA

Narodil jsem se v r. 1957. K radioamatérství jsem se dostal poprvé v r. 1972 na radioamatérském táboře na Černé Studnici. Zde jsem získal RO C. Vlastní koncesi mám od r. 1989. Nyní tř. C. Provozuji téměř výhradně VKV, a to jak z domácího QTH, tak z různých míst během pěších výletů po kopcích. Od roku 1981 jsem členem kolektivky OK1KKT, se kterou jsem se zúčastnil většiny závodů. Od r. 1997 jsem předsedou Radioklubu Tanvald. Ve stejném roce jsem se stal také vedoucím kroužku mládeže.

Co nabízím? Organizační talent, dost času, slušnost, rozhodnost, schopnost spolupráce nad problémem i s lidmi se kterými si soukromě moc nerozumím. Mohu pomoci s projekty pro mládež. V každém případě jsem proti hazardním přesunům majetku ČRK.

Ondřej Botek, OK2WWW

Jelikož nechci být jen pasivním členem ČKR jsem se rozhodl kandidovat do Rady klubu.

Jmenuji se Ondřej Botek, bydlím v Nové Dědině JN89RF ve Zlínském kraji. Narodil jsem se 19. dubna 1977 ve Zlíně. Jsem absolvent Střední zemědělské školy ve Starém Městě u Uherského Hradiště, obor pěstitel chovatel a Mendelovy zemědělské a lesnické university obor zootechnika.

V současné době jsem zaměstnán jako obchodní manažer ve společnosti zabývající se dobrovolnými a nedobrovolnými dražbami a realitní činností.

K radioamatérství jsem se dostal přes CB, kde jsem se seznámil s radioamatéry z nedalekých Otrokovic a následně jsem byl členem zlínského radioklubu. Vyhovovalo mi spíše komornější prostředí schůzek s otrokovickými radioamatéry (OK2BQR, OK2HDQ, OK2IJH, OK2PDH, OK2XRW, OK2ZMB) a letos jsme založili vlastní Radioklub Otrokovice, vysílající pod značkou OK2KGE.

Dne 7. srpna 1998 jsem úspěšně vykonal zkoušku ve třídě D (neměl jsem dost odvahy zkusit C, jelikož jsem MORSE ovládal s jistotou jen třicítkou..) a získal značku OK2WWW. Zkoušky jsem dělal v kurzu "Otrokovických rychlokvašek", jak někteří hamové tomuto letnímu kurzu s tradicí říkali. Teorii a praxi se do mě snažili hustit OK2ON, OK2DB a OK2PO.

Jsem aktivní na VKV a to zatím na 144MHz a 432MHz. Mám v plánu 23 cm. Bývám slyšet i při závodech, kdy dělám reklamu jedné dosti známé lihovině... provoz na VKV mi vyhovuje, jelikož přes týden pracuji a o víkendu vysílám a závodím..

Rozhodl jsem se kandidovat, protože mi není lhostejné co se děje v ČRK a chci aby byla Morava zastoupena v radě klubu. Nechci jen ukazovat a říkat: "Ty to děláš špatně.. Ty neumíš.." atd. Chci konstruktivně řešit problémy a také poslouchat názory ostatních členů ČRK.

Radek Hofírek, OK2UQQ

Narodil jsem v roce 1968 v Ostravě a dosud zde žiji. Po maturitě z elektrotechniky jsem nějaký čas strávil údržbou polovodiči řízených pohonů ve Vítkovicích, na technickém úseku Českého hydrometeorologického ústavu a při spouštění elektronických řídících systémů kontinuálního lití oceli na Nové huti. Pak mě osud zavál do funkce místostarosty městské části Ostrava - Poruba s 80 tisíci obyvateli a na řízení jsem dostal výstavbu a údržbu, správu a privatizaci bytového fondu. Po čtyřech letech a skončení funkčního období jsem se rozhodl zúročit zkušenosti, zachovat si svobodu, a s přítelem založil s.r.o., které dodnes řeší pro vlastníky nemovitostí všechny jejich problémy, počínaje údržbou, financováním a ekonomikou a konče právním a daňovým poradenstvím, včetně zakládání a změn právnických osob a realizaci výběrových řízení. V roce 2002 mne pak Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR zvolila členem dozorčí rady Státního fondu rozvoje bydlení, a tak jsem uvykl cestám do Prahy a legislativním sporům..

Radiem jsem byl provázen od malička, protože můj děda ( ročník 1898 ) měl nepřebernou sbírku historických artefaktů, od krystalky s kusem galenitu na pertinaxové destičce po obrovskou sbírku lamp, rádií a stavebních návodů z období 20 - 30 let. Sám se nikdy amatérem - vysílačem nestal, ale ještě v požehnaném věku mě honil po stromech s dráty pro antény. Všechny památky mi vzala povodeň roku 1997, kdy skončily 7 m pod hladinou vody. Já sám jsem jednou stanul za dveřmi bytu šéfa radioklubu OK2KOS, časem jsem složil požadovanou zkoušku alespoň na to D. Zúčastňuji se aktivit radioklubu nadále a sem tam mě to popadne, nahážu všechno do auta a vyrazím někam na kopec, jen tak pro svou radost a pro bod do hodnocení jiným.

Radioamatérství je pro mě především hobby, a tak se musí přizpůsobovat i jiným prioritám( hlavně dvěma dětem ). Velmi si vážím všech přátel kolem sebe, kteří dosahují výborných výsledků v závodech nebo jiných radioamatérských činnostech, všech těch kdo značku OK skvěle reprezentují ve světě, i těch kdož jako já si sem tam najdou pro svou zálibu trochu času.

Pod dojmem předsjezdových debat jsem se nakonec pustil do toho, co je mi blízké a co mě z části živí, do zpracování návrhu základního dokumentu ČRK, jeho stanov. Rád bych i dále uplatnil své zkušenosti ve prospěch ČRK, tak aby postupně utichly vzrušené debaty a obviňování, protože všechna vnitřní pravidla fungování ČRK budou jasná a průhledná. Přál bych si, aby výsledkem společné práce rady bylo to, že o tom stát se členy ČRK začnou brzy uvažovat i ti, kteří se dnes od něj distancují.

Nežiji v pocitu, že až dosud bylo vše a všichni špatné a z velké " ostravské " dálky se některé věci při nedostatku informací i špatně objektivně posuzují. Ale stejně tak se jistě najdou i věci, které je třeba vylepšit a změnit. Proto uvítám, zveřejní - li toto mé představení kandidáta obě informační media, stránky ČRK i tzv. opozice.


Vedle těchto kandidátů, u nichž je nutno opět poznamenat, že je nepojí žádný společný program ani společná kandidátka, můžete přehled dalších kandidátů nalézt na internetu: http://www.ok1vvw.cz/kandidatka/rada.htm.


Navíc k těmto individuálním kandidátkám, které uchazeči napsali a doručili samostatně, jsme obdrželi také následující oznámení:

Kolektivní kandidátka