Přeskočit na obsah

Rozbor soutěžních výsledků úspěšných stanic z OK

Úspěch je pojem navýsost relativní. Možnost vyhrát významný mezinárodní radioamatérský závod z území České republiky leží více v rovině hypotéz, než možné reality, a tento fakt by mohl být pro účast našich radioamatérů v závodech demotivující.

Praxe je naštěstí jiná. Závodění na radioamatérských pásmech je totiž daleko více soubojem se sebou samým, než s konkrétními protistanicemi. A v takovém souboji lze vyhrát nebo prohrát bez ohledu na to, zda se poměřujeme s těmi, kdo na celosvětovou špičku opravdu mohou dosáhnout.


Hlavní nevýhodou stanic z OK v mezinárodních závodech je trvalá vysoká aktivita OK stanic na pásmech. Značka OK prostě nevyvolá větší pile-up, který je hlavním předpokladem rychlého přibývání bodů a násobičů v soutěžním skóre.

Přesto dokáží operátoři z OK i v největších závodech sáhnout hodně vysoko. K seriózní a cílevědomé práci je pak nezbytné soustavně sledovat, jak si vede konkurence, a postupným "vypipláváním" zařízení i operátorských schopností a taktiky "dotahovat" její výsledky.

K tomu, a hlavně k zamyšlení, by měl posloužit zipovaný soubor ve formátu MS Excel, který si můžete stáhnout zde, a který zobrazuje postavení nejúspěšnějších OK stanic v několika významných mezinárodních závodech posledních let.

© OK1FUA, 1998