Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.12/2006

Vážení přátelé,

toto je poslední číslo Bulletinu ČRK za rok 2006, kterým současně uzavíráme již šestý rok jeho vydávání. Úvodem mi dovolte Vám ještě jednou popřát vše nejlepší do roku 2007.

A. Hlavní události měsíce prosince

  1. Dne 6.12.2006 se v Praze uskutečnilo jednání VV ČRK, na kterém:
    • OK1CMU předložil VV návrh na změnu struktury rozpočtu ČRK pro rok 2007.
    • OK1VJV v souvislosti s přípravou rozpočtu ČRK pro rok 2007 konstatoval, že pro nadcházející rok lze počítat s příjmy ve zhruba stejné výši jako v roce letošním, ale je třeba počítat s velkým nárůstem výdajů souvisejících s opravami nemovitostí ČRK.
    • OK1VJV informoval o inspekci hodnoty rezerv finančních prostředků, jež získal ČRK z dělení bývalého Svazarmu. Z šetření vyplývá, že je prokazatelně k dispozici 1.500.000,- Kč, tato částka nepochází z dělení majetku, ale je již výnosem z uloženého kapitálu.
    • OK1MP informoval, že se řada členských zemí IARU staví negativně k návrhu RSGB ohledně Entry Level Class. Dále upozornil na snahu o rozšíření pásma 40 m a snahu řady zemí o zavedení třídy Novice s mezinárodní platností.
    • OK1XU se v návaznosti na to, že již bylo vydáno Doporučení CEPT pro harmonisaci a mezinárodní platnost tříd typu NOVICE, domnívá, že by měl ČRK podniknout kroky k tomu, aby koncese této třídy byla s mezinárodní platností vydávána i v ČR.
    • OK1AOZ informoval o jednání, které na základě rozhodnutí Rady ČRK vedl s Romanem Kudláčem, OM3EI, na téma případného sloučení časopisů Radioamatér a Radiožurnál.
    • OK1VJV upozornil na poslední diskusi ke zveřejnění stanoviska VKV skupiny ve věci stížnosti na stanici OK7KU pro porušení Všeobecných podmínek pro závody na VKV během IARU VHF contestu 2006 a dokumentů s tím souvisejících, a doporučil rozvážný a rozumně zdrženlivý postoj k presentaci jednání ČRK na WWW stránkách.
    • OK1MP informoval, že ČRK zaslal ČTÚ upozornění na rozpor mezi zveřejněnými otázkami ke zkouškám radioamatérů a band plánu IARU. V odpovědi sděluje ČTÚ, že zpracovatelé otázek budou požádáni o jejich revizi a úpravu, přičemž by bylo vítáno, pokud by ČRK Odboru správy kmitočtového spektra Českého telekomunikačního úřadu sdělil, o které otázky se jedná a jak je navrhuje upravit.
    • VV kvitoval vstřícný přístup ČTÚ a dobrou spolupráci s ČRK v otázkách týkajících se radioamatérské činnosti.
    • OK1CMU informoval, že k dnešnímu dni měl Český radioklub 2889 platících členů, z toho je 2743 koncesionářů. Členských radioklubů je 208, paušální poplatek za užívání QSL služby pro nečleny ČRK si pro rok 2006 uhradilo 34 uživatelů.
    • OK1AOZ navrhl zavést možnost příchozí QSL služby pro nečleny ČRK, to znamená, že těmto uživatelům by po zaplacení určité částky pokrývající nezbytné výdaje byly zasílány 4x ročně QSL lístky, které pro ně QSL služba obdržela.
    • VV po diskusi nedoporučil Radě ČRK tuto službu zavádět.
    • VV doporučil Radě ČRK ke schválení stanovení poplatku za užívání QSL služby nečleny ČRK ve výši 800,- Kč.
    • OK1XU a OK1FUA předložili VV základní body pro výběrové řízení na dodávku redakčního systému a grafického řešení www stránek Českého radioklubu.
    Kompletní zápis z jednání naleznete zde: ´http://www.crk.cz/FILES/ZAPIS12_06.ZIP

     

  2. Na www stránkách ČRK http://www.crk.cz/CZ/AKTZC.HTM byla zveřejněna informace o tradičním setkání slovenských radioamatérů v Tatranských Matliarech.

     

  3. Český radioklub zveřejnil materiály pro jednání KV a VKV pracovních skupin IARU Reg.I, které se uskuteční v únoru příštího roku ve Vídni. Více informací se dozvíte zde: http://www.crk.cz/CZ/AKTZC.HTM - zpráva z 20.12.2006

B. Upozornění

  1. Nezapomeňte, že od 1.1.2007 má soutěž Aktivita 160 m nová pravidla. Ta najdete zde: http://www.crk.cz/CZ/KVZAVODC.HTM.

     

  2. Dovolujeme si připomenout, že splatnost členských příspěvků ČRK pro rok 2007 byla stanovena na konec února. Na základě rozhodnutí Rady ČRK se výše členských příspěvků pro rok 2007 nemění, to znamená, že se platí:
    • řádný členský příspěvek ve výši 600,- Kč ročně,
    • snížený členský příspěvek ve výši 400,- Kč ročně pro členy, kteří nemají jiné příjmy, než dále uvedené, nebo příjmy z kapitálového majetku, a kteří jsou:
      • ve věku od 16 do 18 let včetně,
      • ve věku od 19 do 26 let včetně, pokud se připravují v řádném denním studiu na budoucí povolání,
      • poživatelé starobního nebo invalidního důchodu,
    • zvláštní snížený členský příspěvek ve výši 50,- Kč ročně pro členy ve věku do 15 let včetně.
    K zaplacení příspěvku můžete využít složenku, která byla vložena do Radioamatéra číslo 6/2006 , případně lze zaslat peníze převodem na účet Českého radioklubu 204368309/0800, a nebo zaplatit v hotovosti přímo v kanceláři ČRK. Způsob úhrady zvolte sami podle toho, co Vám vyhovuje více, důležité je, aby bylo vždy jako variabilní symbol platby použito Vaše členské evidenční číslo.

     

  3. Pokud jste se zúčastnili OK DX RTTY Contestu, nezapomeňte, že deníky musí být odeslány nejpozději do 15.ledna 2007 na adresu: Český radioklub, U Pergamenky 3, 170 00 Praha 7, nebo v elektronické formě na okrtty@crk.cz.

     

  4. Olda, OK2WE, je do 15.1. u příležitosti 60.výročí získání koncese aktivní na KV i VKV pod speciální značkou OL60WE.

     

  5. Radioklub OK1OPT vyhlašuje radioamatérský závod s názvem FM Pohár. Závod se pořádá za účelem získání zručnosti na pásmu a sbírání poznatků pro velké závody nejen pro mladé radioamatéry. Zde jsou jeho podmínky:

    Doba konání: každou druhou sobotu v měsíci od 10:00 do 12:00 hodin místního času.
    Kategorie:
    I. 145 MHz, všechny direktní kmitočty, max. 5W out QRP,
    II. 145 MHz, všechny direktní kmitočty, nad 5W out QRO,
    III. 432 MHz, všechny direktní kmitočty, max. 5W out QRP,
    IV. 432 MHz, všechny direktní kmitočty, nad 5W out QRO,
    Provoz: platná jsou pouze spojení navázaná provozem FM-FONE (F3).
    Výzva: "Výzva FM Pohár " - "Výzva závod"
    Soutěžní kód: předává se RS, pořadové číslo spojení a WW-lokátor.
    Bodování: za spojení ve vlastním čtverci 2 body, v pásu sousedních čtverců 3 body, a v každém dalším pásu vždy o bod více. Platná jsou jen úplná spojení, a to i se stanicemi, které nesoutěží. Spojení přes převaděče se nepočítají!
    Výsledek: je dán prostým součtem bodů za jednotlivá spojení . Násobiče nejsou.
    Vyhodnocení: závod bude vyhodnocovat kolektiv OK1OPT za každý měsic zvlášť včetně celkového umístění za předešlé měsíce a to do týdne po závodě.
    Ceny: budou udělovány za celoroční výsledky. Stanice s největším počtem bodů ze všech kategorií získává FM pohár, vítězové jednotlivých kategorií získávají plakety. Stanice na prvých třech místech ve všech kategoriích získávají diplom.
    Hlášení: via PR do boxu OK1DOL@OK0NAG, internetem na E-mail ok1dol@email.cz, telefonicky nebo SMS na č.tel. 732937097, poštou na korespondenčním lístku na adresu: OK1DOL, Libor Kule, 330 32 Kozolupy 185 a to nejpozději do následující středy po závodě. Hlášení musí být zvlášť za každé pásmo a každou kategorii. Musí obsahovat čestné prohlášení, že byly dodrženy povolovací a soutěžní podmínky, a že údaje v hlášení jsou pravdivé. Vyhodnocovatel má právo si v případě nejasnosti vyžádat soutěžní deník ke kontrole. Rozhodnutí soutěžní komise je konečné. Výsledky budou uveřejňovány na PR v rubrice ZAVODY, ve vysílání OK1CRA a v amatérských periodikách.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: "Vážení přátelé, dr om. Píši ohledně členských příspěvků na příští rok, protože právě váhám, zda složenku vyplnit a uhradit. Chtěl bych říci, že nejsem spokojen s klubovým časopisem Radioamatér. Nenalézám v něm nic k přečtení, nechci ho odebírat. Časopis stojí cca 50 kč a vychází 6x do roka. Jedná se tedy pouze o 300 kč, o které by mohl být nižší můj příspěvek radioklubu. Navrhuji proto, že uhradím členský příspěvek o 300 kč menší a nebudu dostávat časopis. Abyste mě neměli za nějakého držgrešle, slibuji, že ušetřených 300 kč zašlu na účet sdružení Amavet Q-klub v Příbrami k rukám Petrovi OK1DPX. Jsem přesvědčen, že pro rozvoj naší členské základny a šíření radioamatérského Ham Spiritu dělá Petr více než výše uvedený časopis. V dnešní době internetu a packetu může spousta informací přijít k členům elektronicky a tím pádem potřeba vydávání časopisu je samoúčelná. Mimo to stále vychází Amatérské Radio. Pouhým nahlédnutím do jakéhokoliv čísla AR pochopíte, že i tento časopis s tradicí má nouzi o kvalitní příspěvky, jistě články s naší tématikou rád otiskne. Objednal jsem si a odebírám časopis slovenských kolegů a připadá mi lepší. Prosím o informaci, zda je výše uvedená dohoda možná."

Odpověď: "DR OM, reaguji tímto na Tvůj dopis ze dne 6.12.2006. V kompetenci Rady ČRK není možnost měnit výši členských příspěvků podle míry odebíraných členských služeb. Důvodem jsou jednak stanovy ČRK, v nichž se s takovou eventualitou nepočítá, a jednak jsou zde i důvody ekonomické. Velmi stručně řečeno: částka 300,- Kč, o níž ve svém dopisu píšeš, je podstatně vyšší, než kolik činí skutečný podíl na nákladech na vydávání, výrobu a distribuci členského časopisu ve Tvém členském příspěvku. K významu členských příspěvků lze stručně říci toto: Dostává-li každý člen ČRK přímo časopis a právo užívat QSL službu, neznamená to, že jednou částí příspěvku platí časopis a zbytkem QSL. Vztah mezi členem spolku a spolkem není vztahem obchodním, členský příspěvek už proto není cenou placenou za členské služby. Členský příspěvek je tím, čím je označen v názvu: příspěvkem na všechnu činnost spolku. V příspěvku každého člena ČRK je obsaženo nějaké procento na chod sekretariátu, na práci QSL služby, na faktury za časopis, na podporu KV, VKV, FM převaděčů, packet radia, na vyhodnocování závodů, zkrátka na vše, co ČRK dělá. A na tom, aby člen mohl dostávat časopis, právo na QSL službu a všechno to ostatní, se zase nějakým procentem podílejí všechny finanční zdroje ČRK, zdaleka ne jen příspěvky členů. O struktuře členských příspěvků a rozsahu členských služeb může rozhodnout jedině Sjezd ČRK jako nejvyšší orgán naší organizace. Musím však připomenout, že na rozdíl od Tebe časopis Radioamatér je jinými členy ČRK hodnocen velmi kladně a to i ve srovnání právě se slovenským časopisem."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumČas UTCZávodDruh provozu
6.-7.1. 18.00-24.00 ARRL RTTY RoundUp DIGI
6.1. 20.00-23.00 EU CW 160m Contest CW
7.1. 04.00-07.00 EU CW 160m Contest CW
7.1. 05.00-07.00 KV Provozní aktiv 80m CW
7.1. 18.00-24.00 Kids Day SSB
8.1. 20.30-21.30 Aktivita 160 m CW
9.1. 17.00-21.00 Nordic Activity 432 MHz  
10.1. 00.00-02.00 SKCC Sprint CW
10.1. 18.00-20.00 Moon Contest 432 MHz  
13.1. 05.00-07.00 OM Activity Contest CW/SSB
13.1. 08.00-10.00 FM Contest 145 MHz a 432 MHz FM
13.-14.1. 12.00-23.59 Michigan QRP Club January CW Contest CW
13.-14.1. 18.00-06.00 North American QSO Party CW
14.1. 09.00-10.59 DARC 10m Contest SSB/CW
16.1. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296 MHz  
17.1. 19.00-21.00 Moon Contest CW/SSB/DIGI
20.-21.1. 12.00-12.00 Hungarian DX Contest CW/SSB
20.-21.1. 12.00-12.00 UK DX RTTY Contest RTTY
20.-21.1. 18.00-06.00 North American QSO Party SSB
21.1. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144 MHz  
21.1. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144 MHz a výše  
21.1. 08.00-11.00 MČR dětí 144 MHz a výše  
23.1. 17.00-21.00 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHz a výše  
27.-28.1. 00.00-24.00 CQ 160m Contest CW
27.-28.1. 06.00-18.00 REF Contest CW
27.-28.1. 12.00-12.00 BARTG RTTY Sprint Contest RTTY
27.-28.1. 13.00-13.00 UBA Contest SSB

2. Radioamatérská setkání:

  1. Dne 20. ledna 2007 se uskuteční HAM+CB setkání v restauraci U Dvořáků v Kladně. Restaurace U Dvořáků se nachází v ulici Cyrila Boudy, č.p. 1647. Ve vzdálenosti cca 100 metrů za restaurací (ve směru jízdy od Prahy) se nachází stanice MHD a linkových autobusů "Gymnasium".

     

  2. Radioamatérské setkání - burza se uskuteční 20.1.2007 v sále Odborného učiliště, Učňovská 1, Praha 9 - Hrdlořezy (Jarov) od 8:00 do 12:00, prodejci od 7:30. Objednávky stolů: ok1kfx@seznam.cz, nebo paket rádio OK1KFX .

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001