Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.12/2005

Vážení přátelé,

doufám, že jste vánoční svátky a Nový rok prožili v klidu a pohodě, a ještě jednou Vám přeji vše nejlepší v roce 2006. Současně, prosím, přijměte omluvu, že 12.číslo Bulletinu ČRK vychází s mírným zpožděním.

A. Hlavní události měsíce prosince

Dne 13.12.2005 zasedal Výkonný výbor Českého radioklubu, který:

  • vzal na vědomí informaci předsedy ČRK ing.Jaromíra Voleše, OK1VJV, k důvodům ukončení nájemní smlouvy s ČRa, zejména o nutnosti narovnání právních vztahů (ČRK platí nájem za zařízení, která nejsou v jeho majetku a nemá vliv na nakládání s nimi, ČRK poskytuje státní prostředky na chod zařízení, která nevlastní atd.).
  • vyslechl informaci ing.Miroslava Hakra, OK1VUM, kdy se podařilo intenzivním jednáním se všemi majiteli převaděčů a Radiokomunikacemi a.s. dosáhnout optimálního řešení celé situace pro rok 2006 a následující (dojde k přemístění části zařízení na jiné lokality, u části zařízení jejich majitelé uzavřou v souladu se stanoviskem ČRK samostatně smlouvy s Radiokomunikacemi, a.s.). Celkově došlo ke snížení finanční náročnosti na nájmy a umístění zařízení z částky cca 280.000,- Kč ročně na částku cca 151.895,- Kč ročně.
  • vzal na vědomí informace ing.Františka Karla Jandy, OK1HH, o přístupu Rady SysOpů: i v případě zařízení pro Paket Radio smlouvy uzavřou majitelé zařízení samostatně, nikoli prostřednictvím Rady SysOpů,
  • konstatoval, že v roce 2006 bude s konkrétními majiteli zařízení uzavřena smlouva o poskytnutí služeb pro ČRK, která umožní bez právních a daňových rizik nadále financovat provoz těchto zařízení,
  • doporučil Radě ČRK schválit v rozpočtu roku 2006 výdaj 162 000,- Kč na provoz zařízení s tím, že v rámci grantové politiky ČRK v roce 2006 bude vyčleněna další finanční rezerva pro poskytování grantů na opravy, údržbu a provoz dalších zařízení bez ohledu na jejich vlastnictví,
  • poděkoval ing.Miroslavu Hakrovi, OK1VUM, Milanu Barvířovi, OK1MX, a ing.Františku Karlu Jandovi, OK1HH, za jejich aktivní a systémově propracovaný přístup k řešení předmětné problematiky,
  • vzal na vědomí pravidelnou informaci předsedy ČRK ke stavu cash-flow ČRK vyvolanému financováním od Sazky, a.s., kdy situace v roce 2006 bude obdobná situaci roku 2005 (díky SSSČ, které bude poskytovat svým členům zálohy ze svých prostředků), výraznější disproporce ve financování (převodu prostředků ze Sazky, a.s., aniž by tato poskytovala nadále zálohy na svá plnění) nastane zřejmě až od roku 2007. Sazka, a.s. nebude poskytovat finanční prostředky nad rámec zákonných povinností.
  • vzal na vědomí stanovisko předsedy ČRK ke stanovení rozsahu mandatorních výdajů ČRK v rozpočtu roku 2006, za mandatorní výdaje jsou považovány ty, které je povinna zajistit Rada ČRK na základě Stanov ČRK, Organizačního řádu ČRK a usnesení Sjezdu ČRK:
    - členský časopis Radioamatér (vydávání rozhodnuto usnesením sjezdu, omezení je možné pouze v počtu čísel, stanovisko v této věci pro rok 2006 přijala Rada ČRK usnesením č. 117/5/2005 ze 25. srpna 2005, kdy tuto alternativu neschválila),
    - sekretariát ČRK (zajištění administrativního chodu ČRK, včetně správy nemovitostí, účetnictví a komunikace se členy),
    - QSL služba ČRK (součást základních členských služeb).
  • vzal na vědomí stanovisko předsedy ČRK k možnosti snížení mandatorních výdajů, kdy lze dosáhnout snížení pouze v oblasti nákladů na nájemné a služby s nájmem poskytované, pokud dojde k realizaci přemístění sekretariátu ČRK a QSL služby do vlastní nemovitosti ČRK, realizace je považována za jednu z priorit Rady ČRK pro rok 2006,
  • vzal na vědomí informaci předsedy ČRK, že v nemovitosti v Jablonci nad Nisou končí k 31.1.2006 největší podnájemce, což vyvolá snahu nájemce o snížení nájmu pro rok 2006, v této souvislosti informoval Radek Hofírek, OK2UQQ, že snaha o snížení nájmu o částku cca 5 000,- Kč/měsíc byla avizována taktéž nájemcem nemovitosti v Ústí nad Labem, a o částku 2.500,- Kč/měs. i v nemovitosti ve Žďáru nad Sázavou, proto rozpočet příjmů z nájmů nemovitostí ČRK v roce 2006 musí být koncipován se zásadou opatrnosti s ohledem na případné změny.
  • vzal na vědomí informaci předsedy ČRK, že na ČTÚ dochází k výrazným zpožděním při vyřizování povolení pro provoz převaděčů, délka vyřízení přesahuje běžné lhůty v rámci správní řádu a telekomunikačního zákona, pokud nedojde do konce ledna 2006 k urychlení, bude ČRK u ČTU v této věci neprodleně intervenovat,
  • vzal na vědomí informaci tajemníka ČRK, že ing.Petr Machyl, OK1HSF, rezignuje k 1.1.2006 na funkci vyhodnocovatele závodu pořádaného ČRK - AKTIVITA 160 M, s tím, že ještě vyhodnotí rok 2005.

B. Upozornění

  1. Český radioklub obdržel závažný dopis ředitele odboru státní kontroly elektronických komunikací ČTÚ. Citujeme klíčové myšlenky: "Český telekomunikační úřad … obdržel stížnost … na vulgárně vedený provoz některých radioamatérů … Udávané skutečnosti byly monitorováním … potvrzeny. … Protože současný stav nepovažuje Úřad za dobrý, podal tvůrci vyhlášky, Ministerstvu informatiky ČR, konkrétní návrh na novelu vyhlášky o technických a provozních podmínkách amatérské radiokomunikační služby, který by tento stav odstranil. Současně Vás žádám, abyste pro odstranění tohoto nežádoucího stavu podnikli kroky, ke kterým jste oprávněni."

    ČRK jako občanské sdružení k zásadním krokům samozřejmě oprávněn není, což není na překážku tomu, aby na radioamatéry neapeloval: Nezavdávejte zbytečnými hloupostmi úřadům příčinu k regulaci a represím! Vulgarity většině radioamatérů práci na pásmech jen otravují a s HAM Spiritem jsou neslučitelné!!!

     

  2. ČRK dále dostal telefonickou informaci, že ČTÚ byl doručen větší počet žádostí radioklubů o koncese (resp. prodloužení platnosti koncesí) pro neobsluhované stanice (převaděče, majáky, nódy PR), u nichž není uvedeno identifikační číslo (IČO) žádajících radioklubů. Pokud nebudou tyto údaje v krátké době doplněny, ČTÚ bude nucen řízení o žádostech zastavit, což způsobí citelné prodloužení vyřizování žádostí. Údaje sdělte na ČTÚ paní ing. Švachoučkové, tel. 224 004 661.

    Jestliže radiokluby IČO nemají, musí o jeho přidělení požádat. Většina radioklubů je činná jako občanská sdružení. Pro ně platí, že samostatně registrovaná sdružení získají IČO u Ministerstva vnitra ČR - viz
    http://www.mvcr.cz/agenda/labyrint/sdruzeni.html,
    zatímco jejich organizačním jednotkám s právní subjektivitou (to je i případ členských radioklubů ČRK) přidělují IČO registrační pracoviště Českého statistického úřadu v příslušném krajském městě - viz:
    http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/pridelovani_ico a
    http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/pracoviste_csu_ktera_prideluji_ico_v_regionech.

    Na uvedených WWW stránkách zjistíte i potřebné náležitosti.

  3. Platba členských příspěvků pro rok 2006. K zaplacení příspěvku můžete využít složenku, která byla vložena do Radioamatéra číslo 6, případně lze zaslat peníze převodem z Vašeho účtu na účet Českého radioklubu, který je 204368309/0800, a nebo zaplatit v hotovosti přímo na sekretariátu ČRK. Záleží na Vás, který ze způsobů úhrady Vám vyhovuje více, důležité je, aby bylo vždy jako variabilní symbol platby použito členské evidenční číslo. To je uvedeno na adresním štítku obálky, ve které dostáváte časopis Radioamatér, případně si o něj mailujte na crk@crk.cz, nebo volejte na 266 722 240.

    Členské radiokluby ČRK obdržely k aktualizaci klubovou kartu a seznam členů, na kterém vyznačí, za které své členy a v jaké výši klub příspěvek platí. Celkovou sumu uhraďte jedním z výše uvedených způsobů, jako variabilní symbol platby se pro tento účel uvádí registrační číslo klubu.

    Splatnost všech členských příspěvků byla stanovena na 28.2.2006 a jejich výše pro rok 2006 je následující:

    • řádný členský příspěvek ve výši 600,- Kč ročně,
    • snížený členský příspěvek ve výši 400,- Kč ročně pro členy, kteří nemají jiné příjmy, než dále uvedené, nebo příjmy z kapitálového majetku, a kteří jsou:
      • ve věku od 16 do 18 let včetně,
      • ve věku od 19 do 26 let včetně, pokud se připravují v řádném denním studiu na budoucí povolání,
      • poživatelé starobního nebo invalidního důchodu,
    • zvláštní snížený členský příspěvek ve výši 50,- Kč ročně pro členy ve věku do 15 let včetně.

     

  4. V souvislosti s nezbytností podat ČTÚ žádost o vystavení nového průkazu operátora HAREC podle novely zákona o elektronických komunikacích jsme též doporučili, aby ti, kdo v minulosti složili zkoušku z telegrafie, požádali ČTÚ, aby údaj o složené zkoušce zapsal do průkazu HAREC.

    Jak však ukazuje praxe ČTÚ z posledních dnů, ČTÚ zápis tohoto údaje do průkazu HAREC odmítá s odůvodněním, že takový údaj neodpovídá definici průkazu HAREC dle posledního znění doporučení CEPT. Toto odůvodnění je správné. ČTÚ současně sděluje, že potvrzení o zkoušce z telegrafie na požádání vystaví, jak těm, kdo ji skládají dobrovolně podle dnes platných předpisů, tak těm, kdo ji složili v minulosti, potvrzení však bude vystaveno na zvláštní listině, nikoli jako součást průkazu HAREC. Proto i nadále doporučujeme o osvědčení o zkoušce z telegrafie požádat, v textu žádosti však neuvádějte požadavek, aby toto potvrzení bylo součástí průkazu HAREC. Odpovídajícím způsobem jsme upravili i vzor příslušné žádosti na naší stránce Jak žádat o koncesi.

  5. K prvnímu lednu 2006 se mění Všeobecné podmínky VHF/UHF závodů, podmínky VKV QRP závodu a Provozního aktivu VKV, OK Maratonu a Pravidla pro provoz QSL služby.

     

  6. Radioklub OK1KHL připravuje na přelom března a dubna 2006 další, již 17.běh Radioamatérské školy - kursu k přípravě operátorů amatérské služby a k úspěšnému složení zkoušky před komisí ČTÚ. Kurs se bude konat opět v rekreačním zařízení Radost v Horním Jelení.
    Uskuteční se však pouze v případě, že se přihlásí alespoň 20 uchazečů.
    První část kurzu: zahájení 31.3. v 8.30., konec v neděli 2.4. odpoledne.
    Druhá část kurzu: zahájení v sobotu 8.4. v 08.00, konec v pondělí 10.4. odpoledne.
    Zkoušky před komisí ČTU se uskuteční v úterý 11.dubna
    Více informací na http://www.ok1khl.com.

     

  7. Radioklub Vrchlabí pořádá od února do června kurs operátorů radioamatérských stanic se zaměřením na telegrafní radiový provoz. Radioklub si klade za cíl získat nové zájemce o amatérské vysílání a obohatit znalosti a dovednosti radioamatérů, kteří se již seznámili s kouzlem tohoto krásného koníčka. Účastníci kursu budou postupně seznámeni s příjmem a vysíláním pomocí Morseovy abecedy, radiovým provozem na krátkých vlnách a získají praktické zkušenosti s vedením telegrafních radioamatérských spojení.

    Kurs bude probíhat v klubovně OK1KVR každou sobotu od 4. února 2006 dopoledne od 9 do 12 hodin místního času a skončí v sobotu 3.června 2006. Kursovné je stanoveno na 600,- Kč splatných v hotovosti 4.února po ukončení první lekce, rozhodne-li se účastník k pokračování v kursu. Po ukončení kursu dne 3. června bude úspěšným absolventům vrácena polovina kursovného. Úspěšnost bude hodnocena schopností samostatně navázat a uskutečnit radioamatérské spojení na krátkých vlnách.

    Kurs je pořádán pro všechny zájemce ve věku od 15 let. Od účastníků mladších 18 let požadujeme písemný souhlas jednoho z rodičů nebo zákonného zástupce.

    Přihlášku je možno podat telefonicky, e-mailem nebo písemně do konce ledna 2006.

    Kontaktní adresy a telefony jsou:

    Karel Capoušek, OK1FQT, tel. 731910141, e-mail: ok1fqt@seznam.cz
    František Dušek, OK1WC, tel. 603829789, e-mail: ok1wc@seznam.cz
    Písemně na adresu: OK1WC, P.O.BOX 73, 543 01 Vrchlabí 1

  8. Vyhodnocování Aktivity 160 metrů, kola SSB i CW, provádí po dobu, než se najde definitivní vyhodnocovatel, opět Pavel, OK1KZ. Hlášení výsledku je možno předat přes PR - OK0PPL, internetem na a160m@crk.cz, telefonem na mobil 776 258 000, poštou na adresu Pavel Konvalinka, Feřtekova 544, 181 00 Praha 8. Jsou vítány dobrovolné deníky nebo i jen seznam stanic, s nimiž se pracovalo.

     

  9. Na WWW stránkách ČRK byla zřízena nová stránka Aktuality QSL služby.

     

  10. U příležitosti nadcházejících 20.zimních olympijských her, které se uskuteční 10.-26.2. v italském Turíně, je vydáván diplom Torino 2006, který mohou získat jak koncesionáři, tak posluchači. Pro získání je nutno navázat (odposlechnout) spojení se zeměmi, ve kterých se konaly předešlé OH, i se speciálními stanicemi. Spojení musí být uskutečněna mezi 10.říjnem 2005 a 26.únorem 2006.
    Země DXCC: Rakousko (OE), Bosna a Hercegovina (T9), Kanada (VE), Francie (F), Německo (DL), Itálie (I), Japonsko (JA), Norsko (LA), Švýcarsko (HB9) a USA (W).
    Zvláštní značky: Celkem bude 15 speciálních stanic, reprezentujících 15 sportovních disciplín, které budou na programu OH. Stanice budou obsluhovat operátoři různých odboček ARI v provincii Turín.
    Navíc budou vysílat dvě speciální stanice pod značkami:
    - IO1ARI , bude QRV od 10.10. 2005 do 26.2.2006
    - IO1OWG, bude QRV 10-26.2. 2006
    Kategorie: diplom bude vydáván ve 3 kategoriích:
    - KV (160-10 metrů, diplom za jednotlivá pásma nebude vydáván)
    - VKV(2 metry a 70 centimetrů, opět za jednotlivá pásma se diplom nevydává)
    - 6 metrů
    Povinný počet spojení je závislý na kategorii a QTH žadatele:
    EVROPA:
    Kategorie země DXCC zvláštní značky
    KV 7 6
    6 m 1 1
    VKV 1 1

    Spojení s IO1ARI a IO1OWG mohou být použita jako divoká karta v případě, že potřebujete dosáhnout počet spojení nutných pro jednotlivé kategorie.
    Žádosti:
    - V žádosti o diplom je třeba uvést jméno, příjmení, poštovní a případně i emailovou adresu a značku. Dále výpis spojení ve tvaru značka, datum spojení, UTC, pásmo a druh provozu.
    - Poplatek za vydání diplomu je 10 € nebo $ 10 (částka je včetně poštovného).
    - Žádosti zasílejte na adresu:
    Comitato Regionale Piemonte e Valle d'Aosta.
    Diploma "Torino 2006"
    P.O. Box 250
    10100 Torino - TO
    Italy
    Další informace o diplomu najdete na http://www.ari-r1.it/torino2006.

     

  11. Na http://www.crk.cz/CZ/BPLANKVC.HTM najdete kmitočtový plán KV pásem IARU REGION 1 platný k 1.lednu 2006

     

  12. Radioklub při OSN oslavuje 60 let od založení OSN zvláštním prefixem své stanice. Kdo naváže spojení v termínu 24.10.2005 až 23.10.2006 se stanicí 4U60UN nebo se stanicí 4U1UN a jinou amatérskou stanicí OSN, může zažádat o diplom UN AT 60 AWARD. QSL pro 4U1UN, ev. i stanici s příležitostným prefixem, nyní vyřizuje (včetně dřívějších restů) HB9BOU.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: "Na vašich stránkách píšete, že ČTÚ vydá potvrzení o složení zkoušek z telegrafie. Jenže tato informace není asi celá. Nebo ano? Nevěřím tomu, že to bude ČTÚ dělat zdarma. A proto mě zajímá kolik to bude stát? Protože jsem tento dotaz dostal od jiného Hama, tak si myslí, že to bude zajímat více lidí a prosím o odpověď (ČTÚ na můj dotaz nereaguje) veřejně v bulletinu."

Odpověď: "DR OM, jelikož zpoplatnit lze jen to, co uvádí zákon, a zákon o správních poplatcích vystavení dokladu o složené zkoušce z telegrafie mezi zpoplatněnými úkony neuvádí, mělo by být zdarma."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumČas UTCZávodDruh provozu
14.1. 05.00-06.59 OM Activity Contest CW/SSB
14.1. 08.00-10.00 FM Contest 145 a 432MHZ FM
14.-15.1. 12.00-23.59 Michigan QRP club January CW Contest CW
14.1. 14.00-20.00 Midwinter Contest CW
14.-15.1. 18.00-06.00 North American QSO Party CW
15.1. 08.00-14.00 Midwinter Contest SSB
15.1. 08.00-18.00 UBA Candlelight Test CW
15.1. 08.00-11.00 MČR dětí 144Mhz a výše  
15.1. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144Mhz a výše  
15.1. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144Mhz  
17.1. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296MHz  
18.1. 19.00-21.00 Moon Contest 80m CW/SSB/DIGI
21.-22.1. 12.00-12.00 Hungarian DX Contest CW/SSB
21.-22.1. 18.00-06.00 North American QSO Party SSB
24.1. 17.00-21.00 Nordic Activity 50MHz a 2.3GHz a výše  
28.-29.1. 00.00-23.59 CQ WW 160m Contest CW
28.-29.1. 06.00-18.00 REF Contest CW
28.-29.1. 12.00-12.00 BARTG RTTY Sprint Contest RTTY
28.-29.1. 13.00-13.00 UBA Contest CW

2. Radioamatérská setkání:

Pražské radioamatérské setkání - burza se uskuteční v sobotu 4.2.2006 v sálu Odborného učiliště, Učňovská 1, Praha 9 - Hrdlořezy (Jarov) od 8:00 do 12:00, prodejci od 7:30. Info: http://www.sweb.cz/ok1kfx, objednávky stolů: ok1kfx@seznam.cz, nebo paket rádio OK1KFX.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Poznámka: U položek označených * naleznete kompletní znění na internetových stránkách ČRK http://www.crk.cz.

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001