Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.11/2003

Vážení přátelé,

dostáváte do rukou jedenácté číslo Bulletinu ČRK, poslední v tomto roce. Dovolte mi tedy, prosím, abych Vám touto cestou jménem rady ČRK a QSL služby ČRK popřál příjemné prožití vánočních svátků a šťastný nový rok v životě osobním i radioamatérském (v tom amatérském vzdor strmému sestupu směrem k minimu sluneční činnosti).

A. Hlavní události měsíce listopadu

V listopadu akcelerovala aktivita státní správy ČR i Českého radioklubu k přípravě nových předpisů o telekomunikacích, které se zásadně dotýkají i radioamatérů:

  1. Na WWW stránkách ministerstva informatiky se dne 3.11. objevil dlouho očekávaný návrh zákona o elektronických komunikacích, který má ke dnu vstupu ČR do EU nahradit stávající zákon č.151/2000 Sb. o telekomunikacích - text si můžete stáhnout na stránkách ministerstva - http://www.micr.cz, případně na WWW stránkách ČRK - http://www.crk.cz/CZ/PREDPISAKTC.HTM.

     

  2. ČRK zpracoval připomínky k návrhu zákona - viz opět http://www.crk.cz/CZ/PREDPISAKTC.HTM, a dne 20.11.2003 jeho představitelé navštívili odbor elektronických komunikací ministerstva informatiky a připomínky zde projednali. Text byl současně předán Českému telekomunikačnímu úřadu a Ministerstvu školství a mládeže ČR.

     

  3. 21.11. zástupci Českého radioklubu navštívili odbor správy kmitočtového spektra ČTÚ. Předložili a projednali připomínky ČRK k návrhu zákona o elektronických komunikacích. Byla vedena diskuse k projekci výsledků konference WRC 2003 do tuzemských předpisů. Diskutovány byly zejména různé možnosti přístupu ke zkouškám z telegrafní abecedy spolu s jejich dopady na strukturu operátorských tříd v OK a na uplatnitelnost doporučení CEPT T/R 61-01 při pobytu radioamatérů z OK ve státech CEPT a radioamatérů ze států CEPT v OK. Dále se jednalo o problematice tvorby volacích značek, k níž WRC 2003 vytvořila podstatně širší prostor (značka může být tvořena prefixem dle stávajích zásad a sufixem o až čtyřech znacích, z nichž poslední musí být písmeno - je tedy možná třeba značka OK1234A, OK5PAGE apod.); přitom byly projednány dřívější návrhy ČRK na rozšíření v praxi přidělovaného oboru prefixů na OK0 - OK7, vyhrazení značek obětí odboje atp. Podstatná část diskuse byla věnována zavedení tzv. novických tříd. Společně bylo konstatováno, že rozhodující podíl na tvorbě prováděcích předpisů má ministerstvo informatiky. ČRK předloží své konkrétně formulované návrhy MI a ČTÚ v nejkratší době.

     

  4. 27.11. byl zveřejněn první, pracovní návrh Českého radioklubu k novému provoznímu předpisu ("povolovacím podmínkám"), který najdete opět na http://www.crk.cz/CZ/PREDPISAKTC.HTM, a který byl předán ČTÚ a MI ČR.

B. Upozornění

  1. V souvislosti s vánočními svátky bude sekretariát ČRK od 22.12. do 5.1. uzavřen.

     

  2. Podmínky Challenge of the Council of Europe Amateur Radio Club (CERAC) najdete na stránkách http://ewwa.free.fr.

     

  3. Máme velkou radost, že OK/OM DX Contestu, tj. nejvýznamnějšího radioamatérského podniku, který pořádá Český radioklub, se opět zúčastnilo významně více stanic, než minulý rok. Přesto prosíme, aby si účastníci do bookmarků zaznamenali správnou adresu pro zasílání deníků v elektronické formě: okomdx@crk.cz. To byste se divili, kam všude byly deníky zaslány…

     

  4. Konec roku 2003 je téměř nadosah, a s ním opět přichází čas úhrady členských příspěvků Českého radioklubu. Dovoluji si znovu připomenout, že letos poprvé poslouží jako variabilní symbol platby Vaše nové členské číslo, které najdete na adresním štítku obálky, ve které jste obdrželi Radioamatéra číslo 6. Členské číslo Vám samozřejmě rád sdělí i sekretariát ČRK. Členské příspěvky do ČRK pro rok 2004 jsou stejné, jako letos, to znamená že:
    řádný členský příspěvek je 400,- Kč.
    studenti, důchodci, vojáci základní služby a invalidé zaplatí 200,- Kč.
    děti a mládež, kteří nedosáhnou v daném roce 16 let, platí roční částku 50,- Kč.
    Pro všechny platí stejná členská práva a výhody (členský časopis a QSL služba zdarma).

     

  5. Počátkem ledna 2004 bude zveřejněna další aktualizace OK CallBooku. Pokud v něm ještě nejste uvedeni, případně chcete pozměnit některý z údajů, učiňte tak nejlépe do konce roku 2003, abychom požadované úpravy stačili zohlednit již v lednové aktualizaci.

     

  6. V roce 2004 uplyne 40 let od vydání koncese klubové stanici OK2KWS. K tomuto výročí vydává radioklub v Rýmařově diplom "40 let OK2KWS". Podmínkou pro jeho udělení je získání celkem 40 bodů za spojení navázaná s klubovou stanicí OK2KWS a se členy radioklubu Rýmařov od 1.1.2004 do 31.12.2004.
    Bodové hodnocení:
    QSO s OK2KWS = 20 bodů, spojení je povinné
    QSO se členem radioklubu Rýmařov = 4 body
    S každým členem klubu lze započítat JEDNO spojení bez ohledu na pásmo a druh provozu. Platí i spojení v závodech, neplatí spojení přes pozemní převaděče.K žádosti o diplom není třeba mít QSL, stačí výpis z deníku.
    Na úhradu poštovného přiložit 3 ks poštovních známek na obyčejné poštovné.
    Členové radioklubu Rýmařov: OK2BIT, OK2BLS, OK2CEU, OK2MEU, OK2PKF, OK2PKQ, OK2TF, OK2URF, OK2WKF.
    Žádosti o diplom zaslat nejpozději do 31.5.2005 na adresu diplomového manažera :
    Ladislav Kunčar, OK2BIT, 1.máje 3, 795 01 Rýmařov.

     

  7. Na internetových stránkách Českého radioklubu www.crk.cz naleznete Pravidla KV závodů pořádaných ČRK, Pravidla soutěží dětí a mládeže v radioelektronice, Pravidla Mistrovství ČR juniorů v práci na VKV a Všeobecné podmínky závodů a soutěží na VKV ve znění platném od 1.1.2004.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: "Vážení přátelé, kolegové, s hrůzou jsem si přečetl váš návrh povolovacích podmínek. Měl bych několik konkretních poznámek na které bych rád obdržel informaci-odpověď, nejlépe od tvůrce t.j. OK1MP:
1) Vidím zde evidentní snahu zavést opět analogii s bývalým povolením pro mládež OL, kdysi třída D a C dnes Novicové N1, N2. Posunutý je pouze věk směrem dolů. Přesvědčete mě o tom že to tak není ??????
2) Povolení provozu pro VKV třídu D pro provoz v 50MHz bandu. Toto jste měli prosazovat již dávno, neboť již na základní škole jsem se učil že 30 < 50. Nyní se zhoršujícími se podmínkami neboli jdeme do minima 11 letého slunečního cyklu a podmínky šíření signálů v 50MHz bandu jsou za námi.Tak že je pozdě..... Takže operátoři tříd A,B se již jen usmívají neboť mají více nežli 100 DXCC doma. Navíc omezení výkonu na 20W je pofiderní vzhledem k současnému stavu techniky a na západ od našich hranic (EA) používají i novicové (EH )výkon 100W.
3) Nově zavedení třídy D a C a přeřazení stávajících op. třídy C do třídy B, je jen ELEGANTNÍM způsobem jak obejít závěry konference WRC 03. To je za žádnou cenu nepustit na KV operátory bez znalosti CW (A1) To je asi hlavním cílem celého návrhu. Domnívám se že: nově o třídu C t.j. 750W out nebude až tak velký zájem. Lze technicky zdůvodnit: 300W pro D třídu,750W pro třídu C. Protistanice mě dává report S5. používám 300W výkon ant 6el. quad. Ta samá anténa 6el. quad ale výkon 750W. Teoreticky, o kolik S se zlepší můj report???????????
Děkuji za odpověď "

Odpověď OK1MP: DR OM, každý vede diskusi způsobem odpovídajícím jeho naturelu, a může se tak stát, že u svého protějšku narazí na představy natolik odlišné, že diskutovat nelze. Já bohužel neumím:
a) odpovídat na dotazy uvedené "S hrůzou jsem si přečetl váš návrh povolovacích podmínek.", obsahující výzvy "přesvědčete mě o tom že to tak není ??????" atp.,
b) poradit si s výčitkami, že ministerstvo informatiky inovuje předpisy bez ohledu na vývoj podmínek šíření v radioamatérském pásmu 50 MHz nebo na stav DXCC skóre operátorů různých tříd,
c) rozptýlit hrůzu, kterou v někom budí možnost, že by se novické třídy mohly v něčem podobat povolením OL,
d) rozptýlit hrůzný dojem vzniklý v komkoli z toho, že by se schopným operátorům na VKV mělo už konečně dostat rovnoprávného postavení vůči operátorům na KV,
e) řešit traumata, která snad v někom vznikají z toho, že si naprosto nesprávně a bezdůvodně vyložil rozhodnutí WRC 2003 ponechat otázku zkoušky z telegrafie na úvaze národních telekomunikačních administrativ jako rozhodnutí WRC 2003 zkoušku všude a zcela zrušit, takže myšlenka, že by se zkouška někde mohla zachovat, je mu "jen ELEGANTNÍM způsobem jak obejít závěry konference WRC 03."
Toto vše neumím, takže laskavě omluv, že na Tvůj dotaz nemohu odpovědět. Přesto si však dovolím komentovat některé Tvé body:
ad 2) V 1.regionu nemá amatérská služba v tomto pásmu příděl. Přesto se v roce 1990 podařilo prosadit využití tohoto pásma na zvláštní povolení, ale jen pro třídu A. Posun nastal v roce 2000, kdy se podařilo zařadit toto pásmo do normálního povolení pro třídy B a A. Vzhledem k tomu, že tam stále vysílá TV, nelze prosadit vyšší výkon. Na to, zda je pozdě, nebo, zvláště z Tvého pohledu, předčasně, může být různý názor. A podmínky šíření pomocí F2 byly jen několik měsíců.... Pokud pak jde o španělské stanice, tak právě prefix EH je používán držiteli zvláštního povolení pro 50 MHz. Nejsou to novicové. A pokud jde o operátory tříd A a B, kteří se usmívají, neboť mají více než 100 zemí DXCC, tak ti by se dali spočítat na prstech. Vzhledem k tomu, že používáš 300 W, předpokládám, že máš třídu B, a tak jsi těch 100 zemí již mohl mít též.
ad 3) Pokud pak jde o to, jak se projeví, má-li třída D 100 W a nová VKV třída C by měla 750 W, pak rozdíl je cca 8 dB a to už v mezních podmínkách se pozná"

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumZávodČas UTCDruh provozu
5.-7.12.- 22.00-16.00 ARRL 160 Meter Contest CW
6.12. 00.00-24.00 MDXA PSK-31 DeathMatch PSK-31
6.-7.12. 16.00-16.00 EA DX Contest SSB
6.-7.12. 18.00-18.00 TARA RTTY Sprin DIGI
6.-7.12. 18.00-18.00 TOPS Activity Contest 3.5 MHz CW
7.12. 05.00-07.00 KV provozní aktiv, 80m CW
7.12. 20.00-24.00 QRP ARCI Holiday Spirits Homebrew Sprint CW
8.12. 20.00-22.00 Aktivita 160m CW
13.-14.12. 00.00-24.00 28 MHz SWL-Contest CW/SSB
13.-14.12. 00.00-24.00 ARRL 10 meter Contest CW/SSB
13.12. 05.00-07.00 OM Activity Contest CW/SSB
13.12. 10.00-12.00* FM Contest 145MHz, 432MHz FM
13.-14.12. 18.00-12.00 ATV Contest - 432MHz a výše SSTV/HSTV
14.12. 02.00-04.00 The Great COLORADO Snowshoe Run CW
14.12. 14.00-15.00 SSA Mĺnadstest nr 12 SSB
14.12. 15.15-16.15 SSA Mĺnadstest nr 12 CW
19.12. 21.00-24.00 AGB PARTY Contest CW/SSB/DIGI
19.12. 21.00-23.00 Russian 160 Meter Contest CW/SSB
20.12. 00.00-24.00 OK DX RTTY Contest RTTY
20.-21.12. 14.00-14.00 Croatian CW Contest CW
20.-21.12. 16.00-16.00 International Naval Activity CW/SSB
21.12. 08.00-11.00 Provozní aktiv VKV 144MHz-10GHz CW/SSB/FM
25.12. 07.00-10.00 SSA Jultest (1) CW
26.12. 07.00-10.00 SSA Jultest (2) CW
26.12. 07.00-11.00 Vánoční závod 144MHz CW/SSB/FM
26.12. 08.30-10.59 DARC XMAS-Contest CW/SSB
26.12. 12.00-16.00 Vánoční závod 144MHz CW/SSB/FM
27.12. 00.00-23.59 RAC Canada Winter Contest CW/SSB
27.-28.12. 15.00-15.00 Original QRP Contest Winter CW
27.-28.12. 15.00-15.00 Stew Perry Topband Distance Challenge CW

* Pozn.: U FM Contestu 145 MHz, 432 MHz se jedná o místní čas, nikoli o čas v UTC.

2. Radioamatérská setkání:

  1. V neděli t.j. 7.prosince, se bude od 14.00 hod. konat setkání amatérů Hodonínska a okolí. Setkání se uskuteční ve Veselí nad Moravou v restauraci Royal na sídlišti Hutník /1 patro/.
  2. V pátek 12.prosince se bude od 15.00 hodin konat setkání radioamatérů v Čivicích u Pardubic a to ve velkém sálu restaurace u Benešů.
    Program :
    1. ukázka zasílání deníku z VKV závodů na server www.vkvzavody.moravany.com.
    2. Ukázka práce s eQSL na www.eqsl.org The Electronic Card Centre
    3. Předpokládá se účast prodejců radioamatérského zařízení
  3. 13.12. 2003 se koná další setkání radioamatérské veřejnosti v motorestu SPORT v Duchcově. Začátek přibližně ve 14 hodin. Pro ty, co neznají cestu: z nádraží asi 500 metrů směrem do města a za přejezdem vlevo je autobazar a hned za ním motorest SPORT.
  4. V neděli 28.12.2003 se bude od 10.00 hodin konat setkání radioamatérů v Olomouci. Místem setkání je tradičně DDM Olomouc, tř. 17. listopadu. Bližší informace podá Karel OK2VNJ, tlf: 585 411 513, 585 223 233, e-mail: technika@ddmolomouc.cz.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Poznámka: U položek označených * naleznete kompletní znění na internetových stránkách ČRK http://www.crk.cz.

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail:
Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK,
Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér,
Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK,
všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001