Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.8/2004

Vážení přátelé,

možná již víte, že Rada Českého radioklubu na svém zasedání dne 26.srpna projednala návrh VV a prodloužila termín podání přihlášek delegátů na sjezd do 15.září 2004. Využijte proto této možnosti, a pokud jste tak ještě neučinili, přihlašte se na sjezd ČRK, neboť to, jaký bude Český radioklub, kam bude směřovat, záleží jen na členech ČRK. Více o sjezdu v rubrice B. Upozornění.

A. Hlavní události měsíce srpna

  1. 17.8. se konalo zasedání VV ČRK, na kterém:
    • VV projednal předloženou zprávu o plnění rozpočtu ČRK a konstatoval, že žádná z položek nevybočuje ze schváleného rozpočtu.
    • VV projednal navržené úpravy rozpočtu a doporučil jej radě ke schválení.
    • VV projednal dopady nového zákona o DPH. Pokud nedojde k úpravě zákona, stane se ČRK (cca od října 2004) plátcem DPH. Vzhledem k tomu, že většina nakupovaného materiálu jde na sportovní činnost, bude návratná část DPH minimální.
    • OK1MP informoval, že se na něj obrátil OK1HH s požadavkem na umožnění prezentace kandidátů do rady ČRK při příležitosti holického setkání. VV požádal organizátory setkání, RK OK1KHL, aby v rámci možností připravili prostor pro představení všech kandidátů, kteří o to budou mít zájem.
    • VV projednal otázku termínu pro příjem přihlášek na sjezd ČRK. Termín pro podání přihlášek byl stanoven usnesením rady ČRK z organizačních důvodů, aby byl prostor pro organizační zajištění průběhu sjezdu (např. volební lístky zástupců radioklubů, systém pro vyhodnocování voleb a podobně). Touto otázkou se bude dále zabývat jednání rady v Holicích.
    • VV připomněl členům rady, aby si na jednání rady v Holicích připravili náměty a návrhy na změnu základních dokumentů ČRK (stanovy, organizační řád, …).
    • VV projednal systém zveřejňování již přihlášených členů na sjezd na internetu. VV požádal OK1XU, aby příslušnou webovou stránku na webu ČRK spustil a vedl.
    • VV projednal pozvání hostů a rozhodl o pozvání zástupců těchto organizací: SSS ČR, AMARO, ČTÚ, MI ČR, VHF CLUB a další.
    • VV požádal OK1XU, aby zajistil kontrolu kvality dodávky asfaltového povrchu dvora ve Žďáru nad Sázavou ještě před doplacením zbytku faktury.
    • OK1XU informoval o proběhlém jednání s právní zástupkyní, která řeší záležitosti s novým nájmem objektu ve Svitavách. Zároveň informoval o stavu objektu a o investicích, které bude vhodné uskutečnit (kotel topení, plynová přípojka). VV požádal OK1VJV o odborný dohled nad prováděnými pracemi.
    • VV projednal otázku dluhu za nájem objektu v Jablonci nad Nisou. Na základě soudních rozsudků a dalších podkladů VV doporučil radě schválit odpuštění části tohoto dluhu, neboť dluh není zaviněn nájemcem, nýbrž podnájemcem, který zkrachoval.
    • OK1MP předložil 3 nabídky na nákup zařízení z prostředků na investice pro ČRK. Byla vybrána nabídka GES Electronics. VV uložil OK1MP zajistit realizaci dodávky.
    • OK1MP podrobně informoval o případu zfalšovaného mailu odeslaného do OK Listu. Na základě všech událostí se rozhodl, že do rady ČRK ani na pozici předsedy ČRK nebude kandidovat. Je ochoten dělat za určitých podmínek pro ČRK diplomového managera a vyhodnocovatele OK DX RTTY Contestu.
    • OK1VUM přednesl informace o problematice nájemních vztahů mezi ČRK a firmou České Radiokomunikace. Otázka je naléhavá, ČRa chce do konce září uzavřít nové platné smlouvy. Na základě jednání mezi ČRK a ČRa se ČRa uvolily poskytnout pro tyto účely 80% slevu. Celková částka, o kterou se jedná, je řádově 300 tis. Kč ročně. Je vhodné ve věci postupovat koordinovaně, aby se podařilo udržet s ČRa maximálně výhodné podmínky. OK1VUM předložil písemný materiál. VV otázku projednal a doporučil radě, aby mezi ČRK a ČRa byla uzavřena smlouva s předjednanými podmínkami.
    • OK1FUA informoval o spuštění systému rozesílání blahopřání ČRK k životním jubileím.
    • OK1FUA informoval o spuštění internetové brány do informačního systému redakce časopisu Radioamatér. Tato umožní členům rady a případně dalším spolupracovníkům sledovat průběh přípravy časopisu, jednotlivé články, jejich rozsah a podobně.
    • OK2ON navrhl, aby sekretariát prověřil platnost povinných revizí a zpráv týkajících se objektů ČRK.

  2. 20.8. vyšel mimořádný předsjezdový bulletin ČRK, který naleznete na http://www.crk.cz/CZ/PSB1.HTM.

  3. 26.8. se konalo výjezdní zasedání rady ČRK v Holicích, kde:
    • Rada projednala předloženou zprávu o plnění rozpočtu ČRK a vzala jí na vědomí.
    • Rada projednala navržené úpravy rozpočtu, jejichž důsledkem je snížení mírného plánovaného schodku, a upravený rozpočet schválila.
    • OK1XU informoval o objektu ve Svitavách, od posledního jednání VV se nic nezměnilo. Ostatní objekty jsou v konsolidovaném stavu.
    • OK1MP informoval radu o vyostřené situaci před sjezdem, včetně výhrůžek soudem a zpochybnění výsledků sjezdu.
    • Rada široce diskutovala otázku termínu pro příjem přihlášek na sjezd ČRK a stanovila konečný termín pro příjem přihlášek na sjezd ČRK s hlasovacím právem na 15.září 2004. Členové ČRK, kteří přijdou na sjezd bez přihlášení v tomto termínu, mohou se zúčastnit jednání jako pozorovatelé. Dát se zastoupit na jednání sjezdu mohou ti, kdo se včas v termínu přihlásili, a to na základě plné moci s úředně ověřeným podpisem udělené některému z účastníků. Sjezdové materiály budou zveřejněny v časopisu Radioamatér a Bulletinu ČRK, ostatní dokumenty budou delegátům sjezdu předány při prezenci na sjezdu.
    • Rada projednala upřesnění "Návrhu jednacího řádu sjezdu" v bodech 3 a 4 týkající se způsobu hlasování na sjezdu. Podle bodu č. 4 Návrhu bude navíc hlasováno v otázkách změny stanov, majetku ČRK a výši členských příspěvků. Tato změna bude zveřejněna v časopise Radioamatér a Bulletinu ČRK.
    • Rada jednala o návrhu personálního obsazení orgánů sjezdu. Do předsednictva navrhne sjezdu OK2ZI a OK1IPV, další dva kandidáti budou doplněni z pléna. Do mandátové a volební komise navrhne OK1CDJ, OK1UDN a OK2TSE, další dva členové budou navrženi z pléna. Do návrhové komise OK1XU a OK2ON, další dva členové budou navrženi z pléna. Jako zapisovatele navrhne OK1DMU a OK1PFM. Jako ověřovatele zápisu navrhne OK1JST, druhý bude navržen z pléna.
    • Rada rozhodla, že řízením sjezdu bude pověřen profesionální moderátor - facilitátor.
    • Rada projednala několik návrhů týkajících se změn základních dokumentů ČRK. Kromě drobných detailů vyvolaných legislativními změnami budou další návrhy předneseny na sjezdu.
    • Rada projednala otázku dluhu za nájem objektu v Jablonci nad Nisou - část dluhu nezpůsobil nájemce, nýbrž podnájemce, který zkrachoval, vymožení dluhu je nemožné, přičemž ČRK by mohl dosáhnout alespoň vrácení části daně z příjmu za takto fakticky nevybrané nájemné. Na základě soudních rozsudků a dalších podkladů rada rozhodla, že nájemci odpustí částku ve stejné výši, kterou zkrachovalý podnájemce dlužil nájemci a o kolik nájemce přišel tím, že se neoprávněný podnájemce včas nevystěhoval.
    • Rada projednala otázku povinných revizí u objektů, kde zajištění těchto revizí je povinnost ČRK a uložila sekretariátu, aby u správců objektů tuto dokumentaci písemně vyžádal.
    • Rada projednala účast zástupců ČRK na zahájení Mistrovství IARU v AROB. Vzhledem k tomu, že OK1MP je v danou dobu zaneprázdněn, zúčastní se ho OK1CMU a OK1UDN.
    • Rada projednala otázku nájemních vztahů mezi ČRK a firmou České Radiokomunikace, která byla již předjednána na posledním jednání VV. Rada schválila uzavření smlouvy, tak jak byla projednána, s limitem 250 tis. Kč ročně.
    • OK1MP předložil změny podmínek závodu OK DX RTTY. Jde o rozdělení kategorie SO AB na HP/LP a změnu výpočtu bodů: celkový výsledek = součet bodů x (součet počtu zemí ze všech pásem + součet počtu různých OK stanic ze všech pásem). Rada změny schválila.
    • OK1FUA předložil nové podmínky Mistrovství ČR v práci na KV. Změny spočívají v rozšíření hodnocených závodů o nejvýznamnější RTTY závody. Rada změny schválila.
    • Rada vyslovila OK1MP, který končí své dlouholeté předsednictví ČRK, poděkování za všechnu práci, kterou pro radioamatéry v OK vykonal.

  4. O posledním srpnovém víkendu, který byl v radioamatérských kalendářích jistě výrazně označen jako jedna z nejdůležitějších radioamatérských akcí roku, se uskutečnilo již tradiční mezinárodní setkání radioamatérů a uživatelů pásma CB. Setkání se nám podařilo připravit již po patnácté a současně oslavit 50. výročí založení Radioklubu OK1KHL Holice.
    Po pátečním zahájení setkání přijal starosta města Holice Mgr.Effenberk mezinárodní delegaci radioamatérů a pořadatelů.
    Program pátečního podvečera byl směrován do rekreačního zařízení Radost v Horním Jelení, kde proběhla show k oslavě 50. let radioklubu v Holicích s živou hudbou, opékáním, dobrým pivem i ohňostrojem.
    Uveďme si zde několik zajímavých čísel:
    o platících návštěvníků bylo 3620 (více než loni)
    o dětí, důchodců a invalidů 780
    o prodejců ve stáncích 36
    o čestných hostů a volných vstupenek 67
    o parkovacích míst na bleším trhu 492
    o členů pořadatelského týmu 59
    Celková účast byla celkem 4562 osob. Jenom v sobotu přijelo 700 osobních vozidel. Věřte, že není jednoduché vše zorganizovat a uhlídat. Věříme, že většina z Vás návštěvníků byla s letošním setkáním spokojena. Případné nápady, jak něco zlepšit, rádi přivítáme.
    Sbírka pro Daruvar byla více než úspěšná. Sešlo se tolik českých knížek pro českou menšinu v Chorvatsku, že nemohla být celá najednou odvezena.
    Příležitostná stanice OL5OH, která vysílala ze setkání, navázala 255 spojení. Nejvíce spojení navázal Alex, RA3MI.
    Péče o hosty zaznamenala návštěvníky nejen z Evropy, ale i z Bahamských ostrovů, USA, Kanady, Virginských ostrovů.
    Věříme, že letošní setkání v Holicích se Vám, návštěvníkům, líbilo. Proto se rádi pro Vás pokusíme zorganizovat příští rok setkání další, už 16. mezinárodní setkání radioamatérů HOLICE 2005, na které Vás upřímně zveme.

    Za Radioklub OK1KHL Holice a pořadatele setkání
    R. Kalousek OK1DXF
    propagace, informace

B. Upozornění

  1. Pátý řádný sjezd Českého radioklubu se uskuteční dne 16.října 2004 od 9:00 v Kulturním domě Eden v Praze 10 - Vršovicích.
    Sjezdu se může zúčastnit:
    o každý člen ČRK (včetně členů radioklubů), který pošle do určeného termínu přihlášku na sjezd,
    o delegáti radioklubů ČRK zvolení členskými schůzemi klubů (nejvýše jeden na každých započatých deset členů klubu),
    Rada Českého radioklubu na svém zasedání dne 26. srpna projednala návrh VV a prodloužila termín podání přihlášek delegátů na sjezd do 15.září 2004. Vzhledem k bouřlivým diskuzím v předsjezdovém období vyzývá členy, aby této možnosti využili. Zároveň žádáme ty, kteří budou kandidovat do orgánů ČRK, aby to písemně sdělili, společně s krátkým představením pro předsjezdový bulletin, sekretariátu ČRK.
    Individuální členové ČRK mohou zasílat přihlášky písemně poštou na sekretariát ČRK či elektronicky na adresu crk@crk.cz. Členské radiokluby ČRK obdržely přihlášku delegátů na sjezd poštou během měsíce května.
    Dát se zastoupit na jednání sjezdu mohou ti, kdo se včas přihlásili, a to na základě plné moci s úředně ověřeným podpisem udělené některému z účastníků.

  2. Ve dnech 7.-12. září se v Brně uskuteční 12.Mistrovství světa v rádiovém orientačním běhu.
    Program: Středa 8.9. - slavnostní zahájení, krátký exhibiční "Závod mistrů"
    Čtvrtek 9.9. - první závod Mistrovství světa
    Pátek 10.9. - "Park Czech Open" - závod v parkovém ROB pro členy týmů, VIP, novináře a diváky
    Sobota 11.9. - druhý závod Mistrovství světa, slavnostní zakončení
    U příležitosti tohoto mistrovství bude opět v éteru značka OK5FOX. Propagací akce provozem značky OK5FOX byla pověřena stanice Radioklubu Tišnov, OK2KEA, manažerem je Zdeněk, OK2BEH. Spojení lze navázat do konce září 2004 na všech pásmech KV a VKV, zejména ve dnech konání mistrovtsví, kdy budou vysílat i zahraniční amatéři. Všechny kontaktované stanice obdrží cestou QSL služby zvláštní QLS lístek. Další naleznete na http://www.qsl.net/ok5fox.
    Bližší informace o celém Mistrovství světa naleznete na http://wch2004.ardf.cz

  3. Krajská konference olomouckého kraje se uskuteční v sobotu 18.9. od 10.00 hod. v Domě dětí a mládeže, třída 17.listopadu 47, Olomouc. Pro bližší informace se obracejte na krajského manažera Karla Vrtěla, OK2VNJ.

  4. Volby krajského manažera pro středočeský kraj spojené s neformálním setkáním se uskuteční v salónku restaurace NA KOVÁRNĚ v Praze 7- Holešovicích, Partyzánské ul., a to v sobotu 9. 10. 2004 od 15:00 hod.

  5. Přátelské setkání členů ČRK v Královéhradeckém kraji se koná ve škole v přírodě - hostelu v Borovničce v pátek 24. září 2004 od 18.00 hodin. Přestože půjde zejména o neformální setkání v duchu dobrých tradic, budou k prodiskutování dvě velmi důležité věci:
    1.) Je před sjezdem a před volbami nových orgánů ČRK
    2.) Krajska konference - před celorepublikovým sjezdem je třeba zvolit nového krajského manažera ČRK.
    Kdo chce zůstat přes noc, nechť se ozve Bedřichovi, OK1FXX, sigmund@elli.cz, 603 548 542. Případná písemná korespodence na: ELLI print, spol. s r. o., náměstí Republiky 101, CZ-54401 Dvůr Králové nad Labem.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK - v uplynulém měsíci nepřišel žádný dotaz

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

Datum Závod Čas UTC Druh provozu
4.9. 00.00-23.59 Quick PSK63 Contest PSK63
4.-5.9. 00.00-24.00 All Asian DX Contest SSB
4.9. 04.00-06.00 SSB liga, 80m SSB
4.9. 13.00-16.00 AGCW Straight Key Party CW
4.-5.9. 13.00-13.00 IARU Region 1 Field Day SSB
5.9. 00.00-04.00 North American Sprint Contest CW
5.9. 04.00-06.00 KV provozní aktiv, 80m CW
6.9. 19.30-20.30 Aktivita 160m SSB
6.-7.9. 23.00-03.00 MI QRP Club Labor Day CW Sprint CW
7.9. 17.00-21.00 Nordic Activity 144MHz  
8.-10.9. 14.00-02.00 YLRL Howdy Days ALL
11.-12.9. 00.00-24.00 WAE DX Contest SSB
11.9. 04.00-06.00 OM Activity Contest CW/SSB
11.9. 10.00-12.00* FM Contest 145 a 432MHz FM
11.-12.9. 14.00-02.00 Louisiana QSO Party (1) CW/SSB
12.9. 00.00-04.00 North American Sprint Contest SSB
12.9. 14.00-20.00 Louisiana QSO Party (2) CW/SSB
13.9. 19.30-20.30 Aktivita 160m CW
17.9. 21.00-24.00 AGB Nemiga Contest CW/SSB/DIGI
18.-19.9. 00.01-23.59 Air Force Anniversary QSO Party ALL
18.9. 04.00-06.00 OK SSB závod, 160 a 80m SSB
18.-19.9. 12.00-12.00 Scandinavian Activity Contest CW
18.-19.9. 16.00-07.00 Washington State Salmon Run (1) CW/SSB
19.9. 12.00-24.00 Panama Radio Club Anniversary Contest SSB
19.9. 16.00-24.00 Washington State Salmon Run (2) CW/SSB
25.-26.9. 00.00-24.00 CQ/RJ Worldwide RTTY DX Contest RTTY
25.-26.9. 12.00-12.00 Scandinavian Activity Contest SSB
25.-26.9. 14.00-02.00 Texas QSO Party (1) ALL
26.9. 14.00-20.00 >Texas QSO Party (2) ALL

Pozn.: U FM Contestu 145 MHz, 432 MHz se jedná o místní čas, nikoli čas v UTC.

2. Radioamatérská setkání:

V sobotu 18.9.2004 se koná další setkání radioamatérské veřejnosti v DUCHCOVĚ. Došlo ke změně, setkání se již nebudou konat v motorestu SPORT, kde se změnilo vedení, ale v kulturním domě. Z nádraží DUCHCOV se dejte směrem opět k motorestu SPORT a pokračujte dále do města. Na 3.odbočce doleva zabočit a asi po 50 metrech je souběžná silnice s hlavní a tam je už zmíněný kulturní dům. Na jeho nádvoří zaparkuje asi 20 aut, jinak je dost místa okolo. Možný čas příchodu je stejný jako dříve, 13 - X hodin. Případné dotazy na Jardu, OK1WGW.

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Poznámka: U položek označených * naleznete kompletní znění na internetových stránkách ČRK http://www.crk.cz.

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001