Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.1/2009

Hlavní události měsíce ledna 2009

Aktuality z domova

Celý zápis z jednání výkonného výboru ČRK 14. 1. 2009 v Praze je zde http://www.crk.cz/CZ/AKTDC.HTM a mj VV rady ČRK dne 14.1.2009 přijal informaci o tom, že ČP od 1.1.2009 výrazně změnila rozměry přepravovaných zásilek obyčejného psaní v ČR a tím většina dosud odesílaných zásilek QSL lístků v tuzemsku spadla do režimu balíků a tento krok vede jednak k zdražení této služby a navíc lze očekávat komplikace při vyzvedávání těchto zásilek .

"EUROCOM Newsletter"z 16.1.2009 - http://www.crk.cz/FILES/090116%20EUROCOM%20NEWSLETTER.PDF informuje mimo jiné o tom, že Evropská komise si od jednotlivých členských zemí vyžádala legislativu, která se týká využití spektra. Dále podává informaci o další výstavě v Evropském parlamentu. V dalším bodě doporučuje jednotlivým organizacím, aby kontaktovaly některého ze členů Evropského parlamentu a hlouběji ho seznámily s radioamatérskou problematikou. V budoucnu to usnadní další kontakty.

ČRK uspořádal anketu k zavedení kategorie LP v závodech VKV v pásmu 2m - výsledek zde http://vkvzavody.moravany.com/anketa/ Celkem se zúčastnilo 168 amatérů.

Časopis Radioamatér číslo 1/2009, který je věnován převážně nadcházejícímu sjezdu, byl dán 3.2.2009 k distribuci a tak byste jej měli v příštím týdnu najít ve schránkách.

Události uplynulého měsíce

V zimních měsících se pravidelné středeční zpravodajství OK1CRA přesouvá na 16.00SEČ.

Pokud budete posílat žádosti na prodloužení koncese na ČTÚ - Ing. Pecha, který má radioamatéry na starosti sděluje,jak urychlíte vyřízení poslané žádosti:

  • - Není třeba platit složenkou. Jde to i převodem. Stačí do žádosti napsat "Zaplatil jsem dne .... z účtu .... ". To je proto, aby mohli platbu rychleji dohledat na výpisu. Částka se posílá na účet 3711-60426011/0710. Je potřeba zadat VS 6 (radioamatéři) a KS 1148. Je možné dát do zprávy pro příjemce ještě značku, ale to už je navíc.
  • - Kopie současných povolovacích listin není nutná, ale zjednoduší to úřadu práci. Kdo nemá po ruce kopírku, tak alespoň opište čísla koncese a průkazu operátora.
  • - Dobré je uvést na sebe e-mail a telefon.
  • - Podmínkou je mít platný průkaz HAREC, jinak je nutné žádat i o něj za zvláštní poplatek.

Celý postup najdete popsán na http://www.crk.cz/CZ/KONCEC.HTM.

Události nadcházejícího měsíce

Vážení přátelé - členové radioklubů ČRK ,

 

po čtyřech letech nás opět čeká význačný předěl v životě naší organizace - VI. řádný sjezd Českého radioklubu, který byl svolán na sobotu 14.března 2009 od 10:00 hodin do Adalbertina v Hradci Králové.Více na http://www.crk.cz/CZ/AKT6SJEZDC.HTM.Nezapomeňte se včas zaregistrovat do konce února 2009.Forma pro registraci je libovolná tlf, mail, dopis, rádiem po zprávách OK1CRA.Pro RK byly zaslány registrační formuláře. V nejbližší době bude na stránkách ČRK mapa s vyznačeným místem konání.

V době konání MS v klasickém lyžování v Liberci je v únoru velmi aktivní OL2009FIS což je RK OK1KFQ . QSL via OK1IF

Radioklub OK1KHL připravuje dle svého celoročního plánu na jaro letošního roku další, běh radioamatérského kurzu. Konat se bude v Autokempu u rybníka Hluboký nedaleko Holic ve dnech 17. - 21. 4. 2009.

Memoriál OK1WC jako vzpomínku na Frantu, OK1WC se rozhodl Julda OK1NE pořádat každoročně krátký závod (spíše aktivitu).Podmínky v češtině a v angličtině jsou na http://www.hamradio.cz/ok1wc/. Závod se bude konat poprvé 4/4/2009 od 7:00 do 8:59 UTC a pak každoročně, vždy první sobotu v dubnu.

Milan OK1IF informuje, že OK QRP klub Vás dovoluje pozvat na Rádiový ples QRPistů tedy OK QRP závod 2009 jehož pořadatelem je Radioklub Chrudim, OK1KCR. Závod se koná 22.února od 0600 - 0730 UTC v pásmu 3,5 MHz, /doporučený segment 3550 - 3580/ telegrafem. Jsou 2 kategorie
A/ max příkon 10W
B/ max příkon 2W a napájení z chem. zdroje
Při spojení se předává Report + dvoumístné číslo příkonu ve wattech a okresní znak okresu, ve kterém se stanice právě nalézá, např. 579 08 FCR navíc členové OK-QRP klubu udávají za okresním znakem své trojmístné členské číslo, např. 579 O6 FCR/012. Bodování: 1 bod za spojení a 2 body za spojení se členem OK-QRP klubu.Násobiče: Různé okresní znaky, se kterými bylo navázáno spojení.Výsledek: Celkový výsledek = součet bodů za spojení x součet násobičů.S každou stanici je možno navázat pouze jedno platné spojení.
Deníky: Zasílají se nejpozději do deseti dnů po závodě na adresu vyhodnocovatele: Karel Běhounek,Na Šancích 1181,537 05 Chrudim IV. Popř. zaslat e-mailem na karel.line@seznam.cz ve formátu N6TR,případně CBR
Deníky musí obsahovat čestné prohlášení: "Prohlašuji, že jsem dodržel podmínky závodu a povolovací podmínky, a údaje v deníku se zakládají na pravdě."

Taktéž v oblasti VKV Mirek OK1DOM vyhlásil první ročník zimního QRP závodu. Závod má premiéru v neděli 8. února ve dvou etapách 1. etapa 09.00 - 11.00 UTC 432 MHz, 2. etapa 11.00 - 13.00 UTC 144 MHz. Každá etapa bude vyhodnocována samostatně.Více na http://www.ok2kkw.com/next/zimniqrp_2009.htm

Radioklub OK1KPU - Doubravka v Teplicích letos slaví 50. výročí svého založení a v této souvislosti se rozhodl toto výročí připomenout zvýšenou aktivitou radioamatérů celého teplicka. Tato aktivita potrvá celý rok 2009, kdy budou v provozu speciální volačky OL50KPU, OL50HRAD a OL50CASTLE. A na období květen až červenec 2009 je vyhlášena soutěž o diplom OK1KPU 50 DOUBRAVKA, jehož podmínky jsou následují.

DIPLOM OK1KPU 50 DOUBRAVKA

Za účelem zvýšení aktivity radioamatérského provozu a připomenutí 50. výročí založení radioklubu ČRK OK1KPU Doubravka Teplice je vyhlášena tříměsíční aktivita stanic Teplicka s možností získat pamětní diplom 50 let OK1KPU za uskutečněná spojení se speciálními volacími značkami přidělenými radioamatérské stanici OK1KPU a individuálními stanicemi Teplicka, které se této aktivity zúčastní.

V průběhu aktivity bude stanice OK1KPU střídavě vysílat pod speciálními volacími značkami: květen - OL50HRAD, červen - OL50CASTLE, červenec - OL50DOUBRAVKA.

Podmínkou pro získání diplomu je navázat v období 1.5. - 31.7.2009 počet spojení s celkovým ziskem 50 bodů, všemi druhy provozu, bez rozdílu pásma a s možností využití VKV převaděčů. Diplom bude za stejných podmínek vydán posluchačům (SWL).

S každou speciální volačkou stanice OK1KPU je možno navázat v každém soutěžním měsíci jedno soutěžní spojení ohodnocené 10 body. S každou individuální stanicí Teplicka je možno navázat v každém soutěžním měsíci jedno soutěžní spojení ohodnocené 1 bodem. Stanice Teplicka, které se do aktivity zapojí, budou dávat výzvu "Výzva Doubravka".

Žadatelé o diplom zašlou do 31.10.2009 na adresu vyhodnocovatele písemný výpis z LOGu o uskutečněných spojeních, posluchači (SWL) o poslechu, a na základě provedené kontroly splnění stanovených podmínek bude žadateli zaslán bezplatně diplom.

Součástí žádosti musí být čestné prohlášení tohoto znění: "Prohlašuji na svou čest, že jsem všechna spojení (SWL odposlechy) učinil v souladu s podmínkami pro vydání diplomu" + vlastnoruční podpis.

Adresa vyhodnocovatele:

Ing. Ladislav Vais,
Ruská 457/131,
417 01 Dubí u Teplic 1,
ok1axa@seznam.cz.

CZEBRIS - Třídenní QRP aktivita slovenských, českých a anglických radioamatérů kterou organizuje G-QRP-Klub speciálně pro OM, OK a G stanice. Začátek: 16:00 GMT v pátek 27. února, konec: 23:59 GMT v neděli 1. března pracuje se výhradně CW, max. výkon 5W. K účasti zve OK QRP klub, na jejich webu jsou i bližší informace.

Ze zahraničí

CQ Magazine přijímá a akceptuje e-QSL

U diplomů CQ DX a CQ DX Field se žádosti podávají normálním způsobem. U WAZ, WPX a USA-CA je pak automatizovaný proces přímo na webu eQSL. Uznávány jsou eQSL pouze od autentizovaných členů eQSL. Více na http://www.eQSL.cc.

Technické muzeum ve Vídni oslaví 100 let V provozu bude stanice OE100TMW od 13.3. do 21.6. Muzeum bude od 17 do 21. června otevřeno nepřetržitě 100 hodin. Více na http://www.hamradio.at/.

EZ,TURKMENISTÁN - 10.1.2009 proběhlo setkání představitelů radioamatérské organizace Turkmenistánu (LRT) s vedením Povolovacího úřadu Turkmenistánu (PTT) o obnovení rádioamaterského provozu. Rádioamaterský provoz byl v Turmenistánu zastaven v létě 2006 rozhodnutím Ministerstva spojů. Od té doby se nevydávaly ani neprodlužovaly radioamatérské koncese. Po 2,5 ročních trvajících marných pokusech o obnoveni radioamatérského provozu se konečně podařilo zorganizovat setkání na nejvyšší úrovni na kterém radioamatéry zastupoval Vitaly EZ8CW, který předpokládá, že koncese mohou být obnoveny v krátké době. V Turkmenistánu je nyní asi 25 držitelů radioamatérských koncesí. Výsledek setkání dosud nebyl oznámen.

KP5,DESECHEO IS. - Přes víkend 17.-21.12. se 6 členů expedičního týmu setkalo v Portoriku, kde navštívili vedoucí ochránce životního prostředí Společně s nimi a experty na nevybuchlou munici navštívili ostrov Desecheo. Místa, kde mají být postavené stany a antenní soustavy byly důkladně vyčistěné. Několik podezřelých oblastí bylo vyznačených v podrobné mapě a označeny tak, aby upozornili členy expedice na možné nebezpečí. Operátoři dostali povolení postavit antény na vyvýšenině, ze které je otevřen prostor na EU, NA a JA. Další antény budou umístěny na pobřeží. Po třech hodinách pobytu, kdy vyzkoušeli i 2m link s Portorikem ostrov opustili. Logistika a kompletování zařízení pokračuje a bude ukončena před tím, než tým dorazí do KP4 (7.2.). Operátoři se přesunou na ostrov Desecheo 12.2. a ten samý den bude zahájen i dvoutýdenní provoz, kdy bude pracovat nepřetržitě 8 stanic na KV a jedna na 6m s /prý/ dosud nevídanými anténními systémy .Volací znak bude uveřejněn až těsně před začátkem expedice, aby nemohl být zneužit piráty.

HB9 - U příležitosti 80. výročí založení švýcarské radioamatérské organizace (USKA) si mohou švýc. radioamatéři změnit svůj prefix z HB9 na HE8 a z HB3 na HB8. Nové prefixy mohou používat po celý rok 2009.

CHILE - Pokud nemáte potvrzené QSL od CE stanic podívejte se na web stránku http://hunting-qsl.blogspot.com/, kde Luis CE1KR nabízí pomoc.

W3A - U příležitosti inaugurace 44. prezidenta USA byla v provozu stanice W3A. a dokonce vysílala i v 160m závodě CQ WW. QSL na W3DQ

QRZ INDIA - Na stránce www.qrz.co.in je databáze s detaily všech VU operátorů s platnou koncesí. Dbs obsahuje kolem 11.000 prefixů.

Švédští hamové dostali povolení provozu v pásmu 50-52 MHz pro všechny vydané licence s max. výstupním výkonem 200W /dosud byla tato povolení přidělována zvlášť a omezeně/ a od 1.dubna 2009 budou moci vysílat i v segmentu 7,1-7,2 MHz s maximálním výkonem 1kW.

Podmínky prakticky všech KV závodů v češtině, které se konají v 1. čtvrtletí najdete na WEBových stránkách www.aradio.cz kliknutím na odkaz na stránce vlevo dole. Postupně budou podmínky jednotlivých čtvrtletí doplňovány. Prakticky u všech závodů jsou uvedeny i odkazy na adresy originálního znění podmínek či pořadatele.Informace jsou od Jirky - OK2QX. Opravdu záslužná iniciativa, protože hodně radioamatérů odrazuje od účasti v závodech neznalost podmínek a ne každý vládne angličtinou.

DX-expedice v únoru 2009

JD1 MINAMI TORISHIMA
Pod značkou JD1BMM do 9.2. opět pracuje JA6GXK. QSL na jeho domácí značku.

3B7 ST. BRANDON IS.
3B8FQ bude QRV jako 3B7FQ do 12.2. provozem CW na 30-17m. QSL na K5XK.

5H TANZANIA
DL7DF bude na ostrově Zanzibar (AF-032) pracovat pod značkou 5H1DF do 13.2. QSL na jeho domácí značku.

FW WALLIS IS.
HA9RE, HA0NAR a HA9SDA jsou QRV do 17.2. jako FW5RE. Zatím pracují CW/RTTY a do EU procházejí na 160-17m. Snad nejlepší signál mají při našem východu slunce na 14.015 kHz. On-line log je na www.ha0du.com/index.php a QSL požaduji direkt na HA8IB.

J2 DJIBBOUTI
Do 12.2. bude IV3FSG QRV jako J20SE SSB/RTTY, většinou na 20m. QSL na IK3GES

YN NICARAGUA
NP3D bude 11.-15.2 pracovat pod značkou H7/NP3D a v CQ WW RTTY Contestu jako YN2S.QSL direkt na dom.značku, nebo na W3HNK.

KP5 DESECHEO
Skupina patnácti operátorů, pod vedením K0IR, bude ve dnech 12.-26.2. pracovat na všech pásmech z tohoto velice vzácného ostrova pod značkou K5D. Podrobné informace jsou na www.kp5.us .

C6 BAHAMAS
N4PD (C6AKQ) a K4PG (C6APG) budou odtud pracovat od 18. do 22.2. na 160-12m. QSL na jejich domácí značky.

J7 DOMINICA
K3TEJ bude QRV 11.-27.2.,včetně obou contestů, jako J7N. QSL na jeho domácí značku.

VP8 SOUTH GEORGIA IS.
V průběhu února bude opět QRV MM0DWF (DL9LB) pod značkou VP8DIF. Aktuální info na www.lars-boehme.de/vp8dif/index.html . QSL na DJ9ZB.

ZS8 MARION IS.
Minulý týden pracoval každý den ZS8T na 14.300 kHz mezi 13.00 až 20.00. Na ostrově se má zdržet do dubna t.r. On-line log je na http://zs8t.net . QSL na LZ3HI.

Jirka, OK1AOZ

Dlohodobé soutěže a aktivity pro posluchače na rok 2009

Aktivita 160 m - http://www.crk/CZ/KVZAVODC.HTM#A160

SSB Liga - http://ssbliga.nagano.cz

KV PA - http://ok1hcg.weblight.info/tfc/kvpa/kvpa.pdf

Přebor ČR na KV - http://www.crk.cz/CZ/KVZAVODC.HTM#PCRKV, Radioamatér č.6/04 str.5

OK Maraton o putovní pohár Josefa Čecha, OK2-4857 - http://www.crk.cz/CZ/MARATONC.HTM#PODMINKY, Radioamatér č.6/2007 str.25

Memoriál Karla Sokola, OK1DKS - http://www.crk.cz/CZ/MEMDKSC.HTM, Radioamatér č.2/2006 str.28

SWARL 365 day contest 2009 - http://digilander.libero.it/paoloalw/swarl_365_day_contest_2009.htm

Toplist - http://www.425dxn.org/awards/toplist/index.html

OK Toplist - http://www.okdxf.eu/toplist/TopList.php

SWL DX CLUSTER - http://www.dfzweb.com/hosted/i2782ve/swlcluster

Josef, OK1-11861

Závody únor 2009:

 

Čas Závod Druh provozu
7.2. 05.00-07.00 SSB Liga OK/OM SSB
7-8.2. 00.00-24.00 Vermont QSO Party All
7-8.2. 00.00-23.59 YLISSB QSO Party CW/RTTY
7-8.2. 00.01-23.59 10-10 Internat. Winter QSO Party Phone
7.2. 12.00-24.00 Black Sea Cup International CW/SSB
7-8.2 12.00-12.00 WW PMC Contest CW/SSB
7.2. 14.00-24.00 Minnesota QSO Party All
7.2. 16.00-19.00 AGCW Straight Key Party CW
7-8.2. 16.00-03.59 British Columbia QSO Challenge All
7-8.2. 17.00-05.00 Delaware QSO Party (1) All
7-8.2. 17.00-23.59 New Mexico QSO Party All
7-8.2. 18.00-17.59 Mexico International RTTY Contest RTTY
8.2. 09.00-11.00 Zimní QRP závod 432 MHz CW,SSB,FM
8.2. 11.00-13:00 Zimní QRP závod 144 MHz CW,SSB,FM
8.2. 00.00-04.00 North American Sprint Contest CW
8.2. 00.00-23.59 SKCC Weekend Sprintathon CW
8-9. 13.00-01.00 Delaware QSO Party (2) All
9.2. 20.30-21.30 Aktivita 160m OK/OM CW
9-13.2. 13.00-24.00 School Club Roundup All
10.2. 17.00-21.00 Nordic Activity 432 MHz All
10.2. 18.00-22.00 VKV aktivita 432 MHz All
11.2. 19.00-21.00 Moon contest 432 MHz All
11.2. 01.30-03.30 NAQCC Straight Key/Bug Sprint CW
12.2. 18.00-22.00 NAC 50 MHz (Aktivitetstest) All
12.2. 18.00-22.00 VKV aktivita 50 MHz All
13-15.2. 14.00-02.00 YLRL YL-OM Contest All
14.2. 05.00-07.00 OM Activity Contest CW/SSB
14-15.2. 00.00-23.59 CQ World Wide WPX RTTY Contest RTTY
14.2. 09.00-13.00 FM Pohár 145 MHz a 435 MHz FM
14.2. 11.00-13.00 Asia-Pacific Sprint - Spring CW
14-15.2. 12.00-12.00 Dutch PACC Contest CW/SSB
14-15.2. 15.00-03.00 Louisiana QSO Party All
14-15.2. 15.00-15.00 OMISS QSO Party SSB
14.2. 17.00-21.00 FISTS Winter Sprint CW
14-15.2. 21.00-01.00 RSGB 1.8 MHz Contest CW
15.2. 08.00-11.00 MČR dětí 144 MHz a výše All
15.2. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144 MHz All
15.2. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144 MHz a výše All
15.2. 00.00-04.00 North American Sprint Contest SSB
15.2. 14.00-15.00 SSA Mĺnadstest nr 2 SSB
15.2. 15.15-16.15 SSA Mĺnadstest nr 2 CW
16.2. 02.00-04.00 Run For The Bacon QRP Contest CW
17.2. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296 MHz All
17 2. 18.00-22.00 VKV aktivita 1296 MHz All
18.2. 19.00-20.30 AGCW Semi-Automatic Key Evening CW
18.2. 19.00-21.00 MOON Contest CW/Digi/SSB
19.2. 18.00-22.00 VKV aktivita 70 MHz All
21-22.2. 00.00-24.00 ARRL International DX Contest CW
21-22.2 06.00-18.00 REF Contest SSB
21.2. 14.00-17.00 Feld-Hell Club Sprint Feld-Hell
22.2. 06.00-07.30 OK QRP závod CW
22.2. 09.00-11.00 High Speed Club CW Contest (1) CW
22.2. 15.00-17.00 High Speed Club CW Contest (2) CW
24.2. 18.00-22.00 VKV aktivita mw pásma All
24.2. 17.00-21.00 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHz a výše All
25.2. 01.00-03.00 SKCC Sprint CW
27-28. 21.00-21.00 Russian PSK WW Contest PSK31
27.2.-1.3. 22.00-22.00 CQ WW 160-Meter Contest SSB
27.2-1.3 16.00-23.59 Czebric QRP aktivita CW
28.2.-1.3. 13.00-13.00 UBA DX Contest CW
28.2.-1.3. 15.00-03.00 Mississippi QSO Party CW/SSB
28.2.-1.3. 18.00-06.00 North American QSO Party RTTY
28.2. 22.00-23.59 Open Ukraine RTTY CS Low band (1) RTTY

 

Za Radu Českého radioklubu

Josef Zabavík, OK1ES,

tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Josefovi, OK1ES, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001