Přeskočit na obsah

Bulletin ČRK č.1/2007

Vážení přátelé,

úvodem tohoto čísla Bulletinu ČRK mi dovolte Vám připomenout, že do konce února je třeba uhradit členský příspěvek do ČRK pro rok 2007. Pokud obdržíte časopis Radioamatér číslo 2, znamená to, že jsme Váš členský příspěvek v pořádku obdrželi. Jestliže však Radioamatéra č.2 nedostanete, obraťte se, prosím, ihned na sekretariát ČRK, abychom dali vše do pořádku.

A. Hlavní události měsíce ledna

  1. Dne 13.1.2007 se v Praze uskutečnilo jednání Rady ČRK, na kterém:
    • Byl diskutován návrh rozpočtu Českého radioklubu na rok 2007, který předložil OK1VHF, po připomínkách a úpravách některých položek rada rozpočet schválila.
    • V souvislosti s projednáváním rozpočtu rada schválila vydání map lokátorů České republiky a Evropy do konce března 2007.
    • Rada po diskusi schválila prostředky na opravy nemovitostí ve výši 1 800 000.- Kč a pověřila OK1FXX a OK1CDJ provést výběrové řízení na dodavatele prací pro opravy.
    • OK1PI podrobně seznámil radu s dokumenty pracovní skupiny C4 pro jednání pracovních skupin KV a VKV IARU Reg.I ve Vídni. Dokumenty neobsahují žádné nové problematiky a budou po případném schválení předloženy Konferenci IARU Reg.I, která se uskuteční v příštím roce.
    • OK2ZI seznámil radu s dokumenty týkajícími se problematiky VKV. Opět bylo konstatováno, že kontroverzní dokument, který navrhuje rozšíření družicového sektoru na úkor úzkopásmového, je jen informativní a nebude se o něm hlasovat.
    • OK1MP informoval o dopisu ON4WF, který byl zaslán organizacím IARU v EU. Na základě tohoto dopisu ČRK rada rozhodla, že na recepci u příležitosti otevření výstavy, která má Evropský parlament seznámit s radioamatérskou činností, budou pozváni poslanci Evropského parlamentu z ČR, pánové Jan Březina a Vladimír Remek.
    • Rada ČRK schválila návrh OK1PI na vyřazení Holického poháru z vyhodnocení Přeboru ČR na KV, neboť vyhodnocení bylo provedeno jen na základě výsledků, které účastníci nahlásili.
    • OK2ZI informoval, že v současné době je vyhodnocován ČRK IARU VHF Contest 2006. Vyhodnocování závodů běží bez problémů, MČR vyhodnocuje ke spokojenosti radioklub OK1KPA pod vedením OK1DOZ. OK VHF klub se podílel na připomínkách k dokumentům k zasedání výboru C5 IARU.
    • OK1IVZ informoval o účasti juniorů v soutěžích. V současnosti se projevuje úbytek v jejich počtu.
    • Dále OK1IVZ informoval o akci Q - klubu QUIDEX (Radio Nivea). Rada v této souvislosti pověřila OK1CMU, aby jako ceny zajistil finanční poukázky na materiál v hodnotě 3000.- Kč.
    • OK1VJV poděkoval OK1PD za porovnání časopisů Radioamatér a Radiožurnál.
    • OK1AOZ znovu informoval o jednání s OM3EI v Tatrách ohledně společného vydávání klubového časopisu. Možné řešení bude předloženo Sjezdu ČRK.
    • Rada ČRK rozhodla, že nadále nebudou poskytovány prostředky na převaděč OK0H, neboť od provozovatele OK0H nepřišla doposud potvrzená smlouva ani doklady o zaplacení nájmu v objektu Radiokomunikací.
    • OK1WC předložil první návrh na diplom za provoz na doma vyrobených zařízeních.
    • OK1XU předložil návrh na změny směrnice pro QSL službu, jak mu uložil výkonný výbor.
    • OK1VJV informoval o možnosti účasti na výstavě Ampér.

    Kompletní zápis z jednání naleznete zde: http://www.crk.cz/FILES/ZAPIS01_07.ZIP 

  2. Na WWW stránkách ČRK, http://www.crk.cz/CZ/OKCBC.HTM, byla zveřejněna další aktualizace OK CallBooku k poslednímu prosinci 2006. Soubor samozřejmě neobsahuje údaje o držitelích všech povolení vydaných v OK, protože své údaje (a souhlas s jejich vystavením) do něj každý vkládá dobrovolně. Proto prosíme ty, kdo zatím nevyužili příležitosti být v OK CallBooku uvedeni, aby tak učinili, a upozornili na tuto možnost i své přátele a známé mezi radioamatéry. Stejně tak prosíme ty, kdo již uvedeni jsou, aby neopomínali své údaje aktualisovat.

     

  3. V pátek 12.1. se na stanici ČRo Leonardo uskutečnila beseda o šíření internetu po elektrovodné síti (PLC, BPL). Za radioamatéry se besedy zúčastnili Karel, OK1SQK, a Franta, OK1HH.

B. Upozornění

  1. Podle novely zákona o elektronických komunikacích platnost všech průkazů odborné způsobilosti, které byly vydány před květnem 2005, končí dnem 30.dubna 2007. Držitelé mohou do uvedeného data požádat ČTÚ o bezplatné vystavení nového průkazu odborné způsobilosti HAREC. Upozorňujeme, že je to opravdu nezbytné, neboť kdo o vystavení nového průkazu v dané lhůtě nepožádá, přestane dnem 30.4.2007 splňovat nezbytnou podmínku pro držení koncese a pro provoz stanice.
    Zároveň lze požádat o vystavení potvrzení, že žadatel složil zkoušku z telegrafie (samozřejmě: odpovídá-li to pravdě). Může to usnadnit život v případech, kdy budete žádat o koncesi v zemích, které nepřistoupily na doporučení CEPT, a kde se zkouška z telegrafie dosud požaduje.
    S ohledem na běh lhůt ve správním řízení by žádosti měly být podány nejpozději do konce ledna 2007. Vzor žádosti najdete na WEBu ČRK: http://www.crk.cz/CZ/KONCEC.HTM

     

  2. Radioklub OK1KHL v Holicích plánuje další, již 19. běh kursu nových operátorů. Kurs se bude konat v rekreačním středisku Radost v Horním Jelení nedaleko Holic.
    První část kursu: zahájení v pátek13.dubna 2007 v 08:30 hodin
    konec v neděli15.dubna 2007 pozdě odpoledne
    Druhá část kursu: zahájení v sobotu 21.dubna 2007 v 08:00 hodin
    konec v pondělí 23.dubna 2007 odpoledne
    Zkoušky před komisí ČTÚ se uskuteční v úterý 24.dubna 2007
    Kurs se však bude konat pouze v případě, že se přihlásí dostatečný počet zájemců. Na stránkách radioklubu OK1KHL http://www.ok1khl.com najdete jednoduchý formulář pro přihlášku.

     

  3. Český telekomunikační úřad oznamuje, že v souladu s § 26 zákona č. 127/2005 Sb., o elektronických komunikacích a o změně některých souvisejících zákonů a § 5 odst. 6 vyhlášky č. 157/2005 Sb., provedl změnu textu Otázky včetně správných odpovědí pro písemné testy zkoušek pro jednotlivé druhy průkazů odborné způsobilosti k obsluze vysílacích rádiových zařízení amatérské radiokomunikační služby vyvolanou změnou rozvrhu kmitočtů a druhů provozů v radioamatérských pásmech a změnou požadavků na zkoušku z telegrafie pro operátory amatérských rádiových stanic

     

  4. QSL služba ČRK obdržela QSL lístky pro stanice, o nichž postrádá jakékoli info. Protože může jít o změněné CALL a majitelé nám to zapomněli říci, poznáte-li, o koho jde, prosíme o sdělení aktuálních dat k těmto CALL. Také může jít o nové Hamy, kteří to třeba nevědí a nebo nesbírají QSL. Prosíme i přesto o sdělení, že nechtějí QSL. Postačí jakákoli forma sdělení, buď mailem na QSL@CRK.CZ, TLF 266722253, nebo písemně na adresu ČRK, popřípadě po zprávách ČRK ve středu na kmitočtu. Seznam značek: http://www.crk.cz/CZ/QSLAKT.HTM

     

  5. Na stránce http://www.crk.cz/CZ/BEACOKC.HTM je aktualisován přehled majáků v OK/OM.

     

  6. Na www stránkách http://ok2vbz.waypoint.cz/mc/podminky najdete nové podmínky MOON Contestu pro rok 2007.

     

  7. CD Krátké vlny 2007 je připraveno k rozmnožení a k potisku. Konečný rozsah CD je 950 stran formátu PDF. Předběžná cena je 80,- Kč, předpokládaný termín distribuce po 15.2.07.

C. Z dotazů mluvčímu ČRK

Otázka: "Vážení přátelé, dr om. Ve svém dopise ze dne 6.12.2006 jsem žádal o dohodu, zda mohu zaplatit Českému radioklubu za členství sníženou částku s tím, že nechci dostávat jednu členskou službu ve formě odebírání časopisu Radioamatér, jehož obsah mě nezajímá. Ve stanovách Českého radioklubu se píše:
[6] Členskými službami se rozumí zejména zprostředkování výměny staničních lístků (QSL služba), vydávání časopisu ČRK, organizace radioamatérských závodů a soutěží, kursů, společenských podniků atp .. Rozsah členských služeb určí sjezd ČRK. Rozsah může být upraven radou ČRK dle hospodářské situace ČRK. Za poskytnutí jednotlivých členských služeb uhradí jejich uživatelé vedle členských příspěvků ČRK v případě potřeby další poplatky do výše skutečných nákladů na jejich poskytování.
Znamená to tedy, že v částce 600 Kč, kterou ČRK požaduje zaplatit po svých členech je obsažen členský příspěvek a další poplatky za členské služby. Někteří členové radioklubu mohou platit i nižší částku než 600 Kč. např 400 Kč, z toho vyplývá, že platí členský příspěvek a některé služby radioklubu dostávají zadarmo.
Nemá tedy pravdu J.Voleš, který mi v dopise píše. že " ... neznamená to, že jednou částí příspěvku platí časopis a zbytkem QSL ... "
Věc se má tak, že v částce 600 Kč je obsažen členský příspěvek a platba za služby, jejichž rozsah určil sjezd ČRK. Částka, kterou ČRK požaduje platit po svých členech se zjednodušeně, nebo mylně nazývá členský příspěvek Není tomu tak. Vyplývá to nejen ze stanov, ale i z logiky věci. Nikde není stanovena povinnost, odebírat členské služby. Je stanovena povinnost platit členský příspěvek. Uhradil jsem dnes radioklubu částku 400 Kč s variabilním symbolem 555555, mám proto uhrazen členský příspěvek a členské služby vyjma časopisu, který mi neposílejte. Na internetu jsem se seznámil se smlouvou, kterou podepsal M. Prostecký a J. Litomiský za ČRK a za vydavatele A. Dresslerová a M. Huml. Ze smlouvy vyplývá, že cena za časopis je 29 Kč bez DPH a minimální počet výtisků je 4200. Na internetu je též dodatek ke smlouvě, který stanoví novou cenu 38,20 Kč bez DPH a minimální počet 3600 výtisků. To je pánové 825 tis Kč bez DPH ročně. Z mého pohledu se jedná o prosté vyhazování peněz z okna. Vidím lepší možnosti, jak využít 825 tisíc ročně. Například ČRK může zakoupit 8 ks kvalitních TCVR pro závodní činnost, odečíst si DPH, dát přístroje do majetku ČRK a zapůjčit jej bezplatně 8-mi úspěšným kolektivkám pro závodní činnost. Může koupit stožáry, antény a jiné radioamatérské potřeby. Zvýší se majetek ČRK a úroveň OK značky. A to je jenom jeden jediný námět. ČRK nemá 3600 členů. Dle mých údajů má 2800 členů. Prosím o informaci, kam se podějí zbývající časopisy. Je to 3600-2800=800 ks tj 183000 Kč ročně. Závěrem bych chtěl říci, že mi nejde o peníze, nejde mi o absolutní výši, co zaplatím ČRK. Jde mi o to, abych měl pocit, že mé peníze jsou ve správných rukou a jsou smysluplně využity."

Odpověď: "DR OM, díky za další dopis na stejné téma. Stanovy ani jiný dokument ČRK neurčují, jaké výdaje ČRK mají být hrazeny z jednotlivých jeho příjmů, tedy ani členských příspěvků. Proto je členské příspěvky nutno považovat za příspěvek člena na celou činnost ČRK, a nikoli jen na vybrané členské služby, které mylně uvádíš. Dohodou s výkonným vydavatelem časopisu Radioamatér je počet vyrobených čísel průběžně přizpůsobován velikosti členské základny. Dotaz, kam se podějí zbývající časopisy, má tedy prostou odpověď: vůbec nevzniknou. Vydávat členský radioamatérský časopis patří k mnohaleté tradici všech srovnatelných i menších národních organizací IARU (nemluvě o těch větších). Není jakýkoli důvod, aby svůj časopis nevydával i ČRK. Protože jsi neuvedl, že by u Tebe byl splněn jakýkoli z důvodů, který člena ČRK opravňuje k platbě snížených příspěvků, Tvá platba členského příspěvku ČRK na rok 2007 by měla být ve výši 600,- Kč."

D. Události nadcházejícího měsíce

1. Závody:

DatumČas UTCZávodDruh provozu
3.-4.2. 00.00-24.00 Vermont QSO Party CW/SSB/DIGI
3.-4.2. 00.01-23.59 10-10 International QSO Party SSB
3.2. 05.00-07.00 SSB Liga SSB
3.2. 14.00-24.00 Minnesota QSO Party CW/SSB
3.2. 16.00-19.00 AGCW Straight Key Party CW
3.-4.2. 17.00-05.00 Delaware QSO Party CW/SSB/DIGI
3.-4.2. 18.00-17.59 Mexico RTTY Contest RTTY
4.2. 00.00-04.00 North American Sprint SSB
4.2. 05.00-07.00 KV provozní aktiv 80m CW
4.-5.2. 13.00-01.00 Delaware QSO Party CW/SSB/DIGI
5.2. 20.30-21.30 Aktivita 160m SSB
6.2. 17.00-21.00 Nordic Activity 144 MHz  
7.2. 19.00-21.00 Moon Contest 144 MHz  
10.-11.2. 00.00-24.00 CQ WW RTTY WPX Contest RTTY
10.2. 05.00-07.00 OM Activity Contest CW/SSB
10.2. 08.00-10.00 FM Contest 145 MHz a 432 MHz FM
10.2. 11.00-13.00 Asia Pacific Sprint Contest CW
10.-11.2. 12.00-12.00 Dutch PACC CW/SSB
10.-11.2. 15.00-03.00 Lousiana QSO Party CW/SSB
10.-11.2. 16.00-03.59 British Columbia QSO Challenge CW/SSB/DIGI
10.2. 17.00-21.00 FISTS Winter Sprint CW
10.-11.2. 21.00-01.00 RSGB 1,8 MHz Contest CW
11.2. 00.00-04.00 North American Sprint CW
12.-16.2. 13.00-24.00 School Club Roundup CW/SSB/DIGI
12.2. 20.30-21.30 Aktivita 160m CW
13.2. 17.00-21.00 Nordic Activity 432 MHz  
14.2. 01.00-03.00 SKCC Sprint CW
14.2. 19.00-21.00 Moon Contest 432 MHz  
17.-18.2. 00.00-23.59 YL ISSB QSO Party CW/SSB
17.-18.2. 00.00-24.00 ARRL International DX Contest CW
18.2. 07.00-12.00 9A Activity Contest 144 MHz  
18.2. 08.00-11.00 Provozní aktiv 144 MHz a výše  
18.2. 08.00-11.00 MČR dětí 144 MHz a výše  
20.2. 17.00-21.00 Nordic Activity 1296 MHz  
21.2. 19.00-20.30 Semi Automatic Key Evening CW
21.2. 19.00-21.00 Moon Contest 80m CW/SSB/DIGI
23.-24.2. 21.00-21.00 Russian WW PSK Contest PSK
24.-25.2. 00.00-23.59 CQ WW 160m Contest SSB
24.-25.2. 06.00-18.00 REFContest SSB
24.-25.2. 13.00-13.00 UBA Contest CW
24.-25.2. 15.00-03.00 Mississippi QSO Party SSB/CW
24.-25.2. 18.00-06.00 North American QSO Party RTTY
25.2. 06.00-07.30 OK QRP závod CW
25.2. 09.00-11.00 HSC CW Contest CW
25.2. 15.00-17.00 HSC CW Contest CW
25.-26.2. 17.00-03.00 North Carolina QSO Party CW/SSB
27.2. 17.00-21.00 Nordic Activity 50 MHz a 2,3 GHz a výše  

2. Radioamatérská setkání:

  1. Dne 17.února 2007 se uskuteční HAM+CB setkání v restauraci U Dvořáků v Kladně. Restaurace U Dvořáků se nachází v ulici Cyrila Boudy, č.p. 1647. Ve vzdálenosti cca 100 metrů za restaurací (ve směru jízdy od Prahy) se nachází stanice MHD a linkových autobusů "Gymnasium".

     

  2. Setkání radioamatérů, CB-čkářů a příznivců výpočetní techniky se uskuteční v sobotu 10. března 2007 od 8:00 do 12:00 hod. v obou sálech klubu Energetiky (SME) Přerov, nábřeží Dr. E. Beneše 20. (od nádraží prvním mostem za Bečvu - směr Ostrava, Olomouc a Prostějov). Pro prodejce budou sály otevřeny od 7:30 hod. Srdečně všechny zve Radioklub OK2KJU Přerov.

     

  3. V pondělí 12. února 2007 od 15.00 hod. se uskuteční setkaní radioamatérů v Pardubicích - Starých Čivicích v sále restaurace u Benešů. Do Čivic jezdí linky č.14, 23 a výpomocné linky č.914, 923. Zastávka Staré Čivice-hostinec. Více na http://ok1kpa.com/

Za Radu Českého radioklubu

Petr Čepelák, OK1CMU,
tajemník ČRK

Vaše informace celostátního a regionálního významu, které by mohly zajímat radioamatéry v OK, rádi zveřejníme. Pošlete e-mail: Petrovi, OK1CMU, crk@crk.cz, s informacemi pro radu Českého radioklubu, pro stanici OK1CRA a Bulletin ČRK, Martinovi, OK1FUA, casopis@crk.cz, s informacemi pro časopis Radioamatér, Honzovi, OK1XU, webmaster@crk.cz, s informacemi pro WWW stránky ČRK, všem současně s informacemi pro všechna uvedená media.

© OK1CMU, 2001